Everest bestigs på teaterscenen

ANNONS
|

Året är 1924 och sex män ska bestiga världens högsta berg. Körverket "Everest" på Helsingborgs stadsteater handlar om expeditionen som ingen riktigt vet hur den slutade och där vägen till toppen är lika mycket en inre resa som en yttre.

-Det är svårt på en teaterscen att göra ett berg fysiskt, man måste göra det metafysiskt i stället. Själva handlingen är ju en språklig klättring snarare än fysisk, säger regissören Jörgen Dahlqvist som i vanliga fall är verksam vid scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö.
Sann berättelse

"Everest" bygger på en specialskriven text av författaren, dramatikern och akademiledamoten Lotta Lotass som har inspirerats av den sanna berättelsen om en brittisk expedition som 1924 gjorde ett försök att bestiga Mount Everest. Två av bergsbestigarna var kvar på berget när de andra vände hem, huruvida de lyckades nå toppen vet ingen. George Leigh Mallorys kropp återfanns så sent som 1999. Andrew Irvines kropp har aldrig hittats.

ANNONS

Det är inte första gången Lotass utgår från en historisk verklig händelse. "Klar himmel" från 2010 handlar om spaningsflygaren Claude Eatherly som gav klartecken att fälla atombomben över Hiroshima 1945. Skildringar av extrema tillstånd är typiska för hennes verk.

-Texten är något slags ledstång, eller en stig vi tar oss upp ifrån. Den kan se ut ungefär som en vanlig pjäs men vi har försökt betona det poetiska och de bilder som frammanas i texten, säger Dahlqvist.
Existentiellt

Den elektroakustiska musiken spelas genom hela föreställningen - ibland som ett vitt brus och ibland i form av harmoniska stämmor. Tillsammans med texten och videoprojektioner för musiken berättelsen framåt.

-Det intressanta är verkligen vad som händer och vad det väcks för tankar när man står inför en sådan utmaning som de gjorde. Det finns något existentiellt och ett slags fåfänga över det hela också. Andemeningen är att om det finns ett berg framför dig så måste du bestiga det.

"Everest" bygger på en specialskriven text av Lotta Lotass.

Jörgen Dahlqvist från Teatr Weimar står för regi och videoprojektioner.

Musik av Kent Olofsson.

Skådespelare är Erik Borgeke, Ester Claesson, Jörgen Duberg, Daniel Gustavsson, Michalis Koutsogiannakis och Robert Olofsson.

Föreställningen spelas på Helsingborgs stadsteater 14-16/11, Stockholms stadsteater 23-25/11 och Folkteatern i Göteborg 28-30/11.

ANNONS