Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Johan Wanloo: Evenemangsstråket är ett påhitt!

Johan Wanloo efterfrågar färre evenemang och arenor och bättre möjligheter för den kultur som växer organiskt i Göteborg att få finnas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det finns de av oss som tycker Ullevi är det sämsta stället att se en konsert på. Som inte förstår sig på alla som verkar vara mer intresserade av att dricka öl och äta hamburgare, och som ägnar Iron Maiden ungefär samma uppmärksamhet som ett coverband på en hamnfest på Öckerö.

Det finns de av oss som inte förstår hur Göteborgsvarvet och ordet “folkfest” kan nämnas i samma andetag. Vad består festen av? Tälten där man kan kan köpa powerbars? Hoppborgarna för barn? Om det där är en fest är jag inte folk.

LÄS MER: Bara kända människor borde få twittra

Vår historia måste berättas den också. Hur mycket den än rimmar illa med bilden av hur en göteborgare är och vad hen tycker är roligt. Den största sprickan mellan fantasi och verklighet är idén om evenemangsstråket.

På Bokmässan frågar en kollega från Stockholm om vad grejen är med den där Västlänken. Jag förklarar att det är ungefär samma som Slussen. Han fattar direkt.

Sen frågar han vad det där evenemangsstråket är för något. Det är lite svårare att förklara. Eftersom det inte finns. Evenemangsstråket är ett påhitt. En långsökt tankefigur de styrande i Göteborg hängt upp drömmar, planer och inte minst ekonomi på i hur många år som helst.

LÄS MER: Göteborg åt upp och spottade ut Stureplan

Jo, det geografiska området existerar ju. Den deppiga cykelvägen längs med ett spårvagnsspår som löper förbi några av de mest dystra och gråa husen i Göteborg finns helt klart där.

Men dess funktion är rent hittepå. Tanken är, förmodar jag, att folk först ska åka lite attraktioner på Liseberg innan de går på konsert eller Disney on Ice på Scandinavium. Efteråt ska de klämma en film på Bergakungen, kolla en match på Ullevi och avsluta med en låda räkor och ett glas vitt vid Lilla Bommen. OBS klockan tre ska det vara tyst och alla ska vara hemma igen. Problemet är att absolut ingen går ut på det viset. Har aldrig gjort. Kommer aldrig att göra. Behovet existerar inte. Men det bryr sig inte de styrande inte om. Kom igen, nu bygger vi en arena till. Ännu ett stopp på det goa evenemangsstråket som Kålle, Ada och en och annan inrest vänersborgare ledigt ska flanera upp och nerför.

LÄS MER: Det är mitt fel att dagens unga är moralister

Gillar du rock? Då smäller vi upp fler ställen där Magnus Uggla och Måns Zelmerlöv kan spela. Gillar du sport? Vadå “nej?” Är du go eller? Här finns ingen plats för folk som inte är goa! Det är så mycket som fungerar så i Göteborg. Rena fantasier och spekulationer om hur folk beter sig. Lösningen på allt är fler arenor. Mer evenemang.

De behov och önskemål som finns på riktigt struntas däremot i. Den kultur som växer organiskt motarbetas. Ungdomens hus stängs för att ge plats åt ett casino. Polisen gör razzia på Truckstop Alaska. Krogar tvingas stänga eftersom de små jazzspelningarna på torsdagar störde grannarna. Listan kan göras lång.

Vi behöver inte fler evenemang. Vi behöver färre. Vi behöver inte fler arenor. Vi kan gott riva några av de vi redan har.