Arkivbild. Hanna Chawki.
Arkivbild. Hanna Chawki. Bild: Chantal Larsson/Hanna Chawki

Ett hjärta i alla årtionden – Hanna Chawki har gått bort

Hanna Chawki gick bort under torsdagen, 51 år gammal. Daniel Claeson skriver om Göteborgs friaste konstnärssjäl som lyckades befinna sig i många populärkulturella årtionden samtidigt.

ANNONS
|

Novemberfredagen har fällt ner rullgardinen fullständigt, det är dassigt och jävligt utanför fönstret och det är lätt att förstå varför. Göteborg sörjer, Göteborg är förbannat för Hanna Chawki har gått bort, 51 år gammal och stans kanske friaste allkonstnärssjäl finns inte längre med oss.

Många av er vet sannolikt inte vem Hanna Chawki var, hon hade för vana att aldrig röra sig i de mest publika sammanhang, men det gör inte hennes frånfälle lättare att ta. För den klick som kände henne, gillade henne och uppskattade hennes konst var hon desto viktigare. Hon fanns i den skeva musiken, med sitt eget Surreal Lovers och A Ladie´s Trial och tillsammans med Primadonnan från Hisingen (Lena Junoff alltså) och Matti Ollikainen från Franska Trion, basfantomen Timo Lundberg och Tentakel-Pontus Torstensson. Det var varje gång helt omöjligt att förutspå vad som skulle komma ut när Hanna Chawki öppnade spjällen för att skapa.

ANNONS

Med total inlevelse och brinn i blicken

Och det jag, som bara sprang på henne några gånger genom åren men alltid fascinerades av urkraften, ofta tänkte på var att hon var en konstnär/skådespelerska/sångerska/artist med ett hjärta i alla årtionden. Hon svävade mellan 20-talets jazz och 40-talets kupletter, 60-talets naivistiska rockattacker och 70-talets dimmiga utsvävningar, 50-talets popestetik och 80-talets syntheskapism och trots detta har hon alltid lyckats förankra det hon gjort i ett exakt just här just nu. Med total inlevelse och brinn i blicken. En egenskap som inte går att tillskriva särskilt många andra här i stan.

Befann sig i konstens alla uttryck

Nu är det fredag eftermiddag och Göteborg är fortfarande lika tjurigt. Ledset. På sociala medier önskar Hanna Chawkis vänner, kollegor och medmusikanter henne en fin resa i det okända. Timo Lundgren skriver skört om att hon är ”kanske den mest egensinniga och originella jag någonsin fått äran att spela ihop med, en helt egen närvaro, helt immun mot publikfrieri och musikaliska regelverk” och Matti Ollikainen säger ”Älskade Hanna, nu kommer paradiset att bli ett coolt ställe. Din kamp mot allt det fega, snåla, likriktade, gråa och tråkiga var utan motstycke.”

De bekräftar på nära håll känslan vi som fanns där på distans alltid hade: att Hanna Chawki befann sig i konstens alla uttryck med hela sig själv som insats. En utsträckt hand och uppsträckt långfinger på en och samma gång. Den 19 november släpps Surreal Lovers nya skiva ”Zip Along Zooty”. Den, och allt annat Hanna Chawki har lagt sina händer vid, har vi som tur är kvar.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS