Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Emanuel Karlsten: Ett hårt övervakat internet kan bli vår framtid

Emanuel Karlsten om domen som gör att Telias kunder förbjuds besöka fildelningssajter.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Telias kunder förbjuds besöka Pirate bay eller piratstreamingsajter som Dreamfilm. Det beslutade patent- och marknadsdomstolen i veckan. Det var väntat, men det är ett sorgligt och djupt problematiskt litet korståg som svensk upphovsrättsindustri nu vandrar.

Telia Sverige uppger genom sin presstalesperson att domen var förvånade, vilket nog får anses vara lite av ett spel för gallerierna. Saken avgjordes redan förra året, när ett gäng svenska tv- och filmbolag (däribland SVT och TV4) drog internetoperatören Bredbandsbolaget till domstol.

LÄS MER: Telias döms att blockera fildelningssajter

På håll såg försöket ut som ett långskott. Filmbolagen hade inte kommit tillrätta med piratsajterna och försökte nu lägga skulden på internetoperatörerna, att de hade ansvar för hur deras kunder använde internet. Det vill säga, om en kund vill surfa in på en sajt och streama en film gratis via någon rysk server, är det internetoperatören som är skyldig. Upphovsrättshavarna förlorade i tingsrätten, men överklagade och vann i Patent- och marknadsöverdomstolen. Domen, som inte kunde överklagas, bestämde att Bredbandsbolaget ska spärra ett antal piratsajter för sina kunder.

LÄS MER: Internet kommer inte bli sig likt

Det var unikt, jämförbart med att posten skulle bli juridiskt ansvarig för hot, eller knark som postades i brev. Eller att Trafikverket skulle bli ansvariga för att deras vägar används av rånare. En orimlighet, eftersom ansvaret för alla sådana brott vanligtvis överlåts till polisen.

Nu är det alltså Telias tur. Även om den första domen kunde anses prejudicerande har övriga operatörer krävt enskilda domar för att anpassa sig. Därför borde inte Telia vara särskilt förvånade. 44 webbadresser till Pirate bay förbjuds nu (eller snart, det finns en formell möjlighet till överklagan), ytterligare 20 adresser till tre andra piratstreamingsajter blir också onåbara. Om Telia struntar i domen tvingas de till 500 000 kronor i vite.

LÄS MER: Karlsten: Vilka idioter som går på det där

Själva förbudet är egentligen ett slag i luften. Du och jag kan med några enkla knapptryck skapa en ny webbadress som ger ny tillgång till hela Pirate bay. Principen är desto allvarligare. Det domen har öppnat för är att privata intressen kan gå till operatörer och kräva att de ska ta ansvar för brott deras kunder gör. Operatören har då valet att lyda, eller ta det till domstol - för att där riskera att förlora och betala dyra rättegångskostnader.

Det öppnar för godtycke. Att det är operatörer som dels ska övervaka, dels avgöra, om deras kunder begår brott på internet. Den här gången har operatörerna valt att kämpa emot i rätten, men nästa gång? Varför ska de då orka, varför ska de då stå emot? Varför inte bara stänga av sajterna?

LÄS MER: Det är inte internet som gjort oss lättkränkta

Domen kränker hela idén om internet som en neutral infrastruktur, ett nät likt elnätet, där det är användarna som är ansvariga för användningen. Idag är internet helt avgörande för nästan alla våra samtal, all vår information. Hela vårt liv finns här. I det sammanhanget är det avgörande att vi kan lita på ett system där operatören har så lite makt och insyn som möjligt i vad jag gör där - för min integritets skull.

Den senaste domen är samtidigt bara ett i raden av nya försök att begränsa internet. Plötsligt känns inte längre berättelserna om ett hårt övervakat internet som en dystopi, utan som en nära framtid.