Erik Nord är polisområdeschef i Storgöteborg.
Erik Nord är polisområdeschef i Storgöteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Björn Werner: Erik Nord måste skilja på uniformen och pyjamasen

Politiker beslutar och tjänstemän utför. Så ser vårt demokratiska samhälle ut. Men den instruktionsmanualen verkar inte riktigt ha nått Göteborgs polischef Erik Nord.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det råder moraliskt förfall i den borgerliga oppositionen. KD-ledaren Ebba Busch insinuerar – på fullt allvar – i Ekots lördagsintervju (23/4) att polisen borde ha skjutit skarpt under förra veckans kravaller. I stället för att som varje rimlig människa ta avstånd väljer nu Moderaternas rättstalesperson Johan Forssell att visa sitt stöd till en retorik som för tankarna mer till inbördeskrig än sociala spänningar.

Men, vet ni, det är deras jobb. Det är förstås hårresande oansvarigt och oroande att etablerade politiker utmanar rättsstaten på detta vis. Ändå står det den svenska högern fritt att rasa ner i avgrunden om det är där de tror att de kommer hitta sina väljare.

ANNONS

Vad som är värre är en viss göteborgsk polischefs uttalanden. De flesta poliser, från konstaplar med Twitterkonton, till Polisförbundets ordförande har haft noll problem med att lägga privata åsikter åt sidan och uttala sig som just svenska poliser. Det vill säga med ett kollegialt stöd till sina kollegor i fält och avfärdande av Ebba Busch utspel.

Men inte Erik Nord. På sin egen Twitter uttrycker Göteborgs polischef i stället sympati med Ebba Busch uttalanden, och avfärdar att politikern skulle ha uppmuntrat till fri eldgivning med att det var ”lösryckta citat”. Vi kan bara tacka vår lyckliga stjärna att han inte var högsta chef under kravallerna 2001. Polisen skötte sig illa nog som det var.

Det är heller inte första gången Nord uttalar sig på ett sätt som går i kollisionskurs med hans uppdrag. Överlag verkar han ha väldigt svårt att skilja sin egen pyjamas från uniformen. Han har tidigare i karriären pratat om tiggeriförbud, att dra in uppehållstillstånd för extremister och att riva jihadisters pass. Inte helt förvånande har han också flera gånger låtit sig intervjuas i SD:s tv-kanal ”Riks”.

Vi kan bara tacka vår lyckliga stjärna att han inte var chef under kravallerna 2001.

Missförstå mig rätt. Det är inte att Erik Nord uppenbart lutar kraftigt åt höger som är problemet här. Det är att han använder sin tjänst som polischef som plattform för politisk opinionsbildning. I GP:s intervju med honom visar han tydligt att han inte ser problemet (29/4). Men det är ett problem: det strider mot den grundläggande uppdelningen mellan politik och tjänstemän som varit rådande sen Axel Oxenstiernas dagar. Den som slår fast att politiker beslutar – tjänstemän utför.

ANNONS

Det finns mycket goda skäl till det, nämligen att skapa tillit till det demokratiska systemet. Vi medborgare måste kunna lita på att 1) förändring sker via röstsedeln och 2) att tjänstemännen gör som politikerna säger. Om tjänstemännen i stället offentligt börjar debattera om vad politikerna bör göra faller denna ordning. Inte minst om det är en hög tjänsteman med kontroll över våldsmonopolet.

Erik Nord har rätt till sina åsikter. Men om han brinner för att vädra dem offentligt är det hög tid att han efter att hans förordnade löper ut om ett år sadlar om till politiker eller ledarskribent. Eller ett helt vanligt nättroll.

Läs mer i GP:

LÄS MER:Erik Nord tänker inte bli hustomte i SD:s tv-kanal

LÄS MER:Ve den man som bara vill ta hand om sitt barn

LÄS MER:Det har SD och Putin gemensamt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS