Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ennio Morricone. Arkivbild. Bild: Daniel Dal Zennaro
Ennio Morricone. Arkivbild. Bild: Daniel Dal Zennaro

Ennio Morricone är död

Den legendariska och prisbelönta kompositören Ennio Morricone är död. Under sin livstid vann han både en hedersoscar och Polarpriset och hans soundtrack till ”Den onde, den gode, den fule” anses vara ett av tidernas mest inflytelserika.

Den italienska kompositören Ennio Morricone har avlidit, skriver nyhetsbyrån Ansa. Morricone avled på ett sjukhus i Rom där han var inlagd med ett brutet lårben efter ett fall. Han blev 91 år gammal.

Morricone är mest känd för sin filmmusik, bland annat har han komponerat den klassiska musiken till filmen ”Den onde, den gode, den fule” från 1966, som anses vara ett av tidernas mest inflytelserika soundtrack. Han har komponerat över 500 motiv för film och TV, bland annat ”Once Upon a Time in the West”, ”Once Upon a Time in America”, ”A Fistful of Dollars” och ”The Untouchables”.

Ennio Morricone var i Sverige så sent som i januari förra året, då han besökte Stockholm och Globen med sin ”Last Ever Tour”.

År 2010 tilldelades han Polarpriset och 2007 fick han motta en hedersoscar för sin insats för filmmusiken.

Ennio Morricone har även komponerat musik till Quentin Tarantinos filmer ”Kill Bill” och ”The Hateful Eight”. 2016 tilldelades han en Oscar för bästa filmmusik för ”The Hateful Eight”.

Morricone föddes i Rom 1928 och var son till en jazz-trumpetist. Morricone började själv sin musikaliska bana med att spela just trumpet. Senare började han komponera för teater och därefter gick det snabbt vidare till film, radio och tv. Men han har också komponerat över 100 fullständiga klassiska musikverk. Flera musiker och kompositörer har inspirerats av Morricone, bland andra Hans Zimmer, Muse, Metallica och Radiohead.

Regissören Sergio Leone som gjorde den så kallade Dollartrilogin, där ”Den onde, den gode, den fule” ingår, sade innan sin död 1989 att Morricones musik var ”grundläggande” för filmerna och att den ”betonar handlingar och känslor” mer än vad själva dialogen gör.