Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det hot som vilar över hela musiklivet, festivaler, konserthus, klubbar, produktionsbolag är ytterst allvarligt men det är de frilansande musikerna som drabbats allra snabbast", skriver Musikcentrum. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Enkät bland frilansmusiker: Förlorat miljoner

1319 frilansmusiker har svarat på hur coronaviruset påverkat deras ekonomi. Enligt en enkätundersökning rör det sig om minst 20 000 förlorade arbetstillfällen och ett inkomstbortfall på mellan 17 och 23 miljoner kronor under två månader.

Nu har de första siffrorna kommit på hur frilansmusiker påverkas av coronakrisen. I en enkätundersökning gjord av Musikcentrum Öst, Väst, Syd och Riks har 1319 frilansmusiker svarat på hur coronavirusets smittspridning påverkat deras ekonomi.

– Det hot som vilar över hela musiklivet, festivaler, konserthus, klubbar, produktionsbolag är ytterst allvarligt men det är de frilansande musikerna som drabbats allra snabbast, skriver Ragnar Berthling, verksamhetsledare i Musikcentrum Öst, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så reagerar kulturlivet på miljonstödet

Det var när de nåddes av krisrapporterna i mitten av mars som Musikcentrum Öst, Väst och Syd tog fram en enkät för att kunna kartlägga vilka skadeverkningar som alla inställda konserter hade på musiklivet. Perioden avsåg april och maj 2020 och inställda offentliga spelningar med gage.

Enligt organisationen rör det sig om minst 20 000 förlorade arbetstillfällen och ett inkomstbortfall på mellan 17 och 23 miljoner kronor under två månader.

Sammanlagt utgör svarsunderlaget ungefär 20–25 procent av Sveriges alla yrkesverksamma musiker. 60 procent av de inställda konserterna är på scener som tar emot en publik på under 500 personer, något Musikcentrum tycker är anmärkningsvärt, då regeringens riktlinjer om att ställa in evenemang inte gäller för dessa.

– I ytterst få fall har något gage utbetalats, i något fler fall har konserterna flyttats fram, skriver Musikcentrum.

LÄS MER: Sensus sänder konserter för hemmasittande äldre

Även om siffrorna är alarmerande, har de blivit lika omtumlade av fritextsvaren från de musiker som ser sina liv omkullkastade.

– Allt ifrån krass redovisning av den omöjliga ekvationen till desperata utrop. "Snälla hjälp oss!", "Fullständigt förödande för mig personligen!", "Hela min verksamhet är borta!" För oss som dagligen jobbar med att stötta musiker ser vi verkligheten bakom siffrorna, vi måste agera nu!

Om det visar sig aktuellt kommer Musikcentrum Öst, Väst, Syd och Riks även att kartlägga sommarens konserter där både festivaler och turnéer i Sverige och utomlands räknas in.