Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

En sista show för Krister Classon

Buskiskungen Krister Classon har egentligen gått i pension, men han har en dröm kvar. Att tolka sina stora idoler The Beatles. – Jag har velat göra en hyllning sedan jag var åtta år.

Vid ett av de äldre områdena på Lindholmen ligger Teater Aftonstjärnan. Här har det funnits teatersällskap sedan 1890-talet och lokalen var länge skådespelaren och Hisingsbon Kent Anderssons hemmaarena.

– Jag jobbade lite med Kent och han spelade mycket här, så jag följde med honom hit. Efteråt sa han att det kändes så gott, att publiken och han var som en familj. Den glädjen vill jag åt, säger Krister Classon.

Mest känd är han för att vara med i duon Stefan & Krister, farsens mästare och buskiskungarna. Tillsammans har Krister och Stefan Gerhardsson skapat underhållning i snart 40 år. Senast tidigare i sommar då Stefan skådespelade och Krister stod för manus under en uppsättning på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.

LÄS MER: Recension: "Stulen kärlek" - Vallarna i Falkenberg

Men här, i den gamla biografen och teatern med sina få sittplatser och korta avstånd till scenen, kan man skapa en unik närvaro med publiken. Precis det som produktionen vill ha i "Krister Classons Beatles". Showen kommer att bli den sista för den numera pensionerade Krister Classon, men han har sett fram emot att göra den sedan han var en liten pojke.

– Jag tittade på programmet "Drop-in" på tv:n, och där var Beatles, de knockade mig totalt. Jag vet att jag tjatade på farsan hela kvällen 'jag måste ha en gitarr!'. Jag bad säkert honom att ringa dem också, men det gick inte, han kunde ingen engelska.

Musikintresset fanns innan det då unga och långhåriga bandet steg in i hans liv, men upptäckten gav ny energi och var olik allt han tidigare stött på. Tanken på att göra en hyllning har funnits länge. I samband med pensionen har tillfället och de rätta personerna för uppgiften dykt upp.

– Det är en perfekt avslutning, då jag egentligen velat göra det redan som barn, och det känns så bra.

LÄS MER: Recension: "Den osalige" – Gunnebo slott

En folkkär buskisartist

Att välja ut 25 stycken Beatles-låtar var ingen lätt uppgift. Men yngsta sonen och bandmedlemmen Lars Classon gjorde saken enklare.

– Han sa till mig 'du ska berätta din historia, precis som du har berättat det för mig, sedan jag var liten har du tjatat om Beatles', berättar Krister.

I två akter ska Beatles hyllas och tolkas, där låtarna har ett stort fokus men också humorn och glädjen som Krister känt för sitt favoritband.

– Det är mycket fakta, men också mycket anekdoter som man har läst om dem. De är väldigt humoristiska, Beatlearna.

Behöver inte kunna något om Beatles

Efter tre provspelningar i juli har det lämnats mycket positiv kritik. Showen visade sig inte bara vara underhållande för inbitna Beatles-fans, utan också för den som är villig att lära sig mer om bandet.

– Jag tänkte att i och med att jag gillar dem så mycket så kanske inte andra orkar med två akter med låtar. Men någon sa att han lärde sig jättemycket, även om han inte var ett fan.

De flesta spelningar hålls på Aftonstjärnan på Lindholmen. Andra spelplatser har också noggrant valts ut och har koppling till tidigare upplevelser i karriären.

– Provspelningarna hade vi på ett ställe som heter Hjortnäs, där var vi förband till Carola Häggkvist när hon slog igenom. Där är ett sådant gott minne från det.

LÄS MER: Otrohet, alkoholism och kaos på Vallarna – Stefan och Krister återförenas

Sista någonsin

Det ges ingen tvekan om att det är den sista produktionen för 63-åringen. Fortsatta spelningar av Beatles-showen kan tänkas, men inget nytt efter det.

– Det känns väldigt väldigt väldigt bra. Man märker också att man blir lite äldre och att det är rätt så skönt att inte göra så mycket. Igår gjorde jag ingenting, men jag ska fortsätta med det idag för jag blev inte färdig.

Karriären tog tidigare mycket tid från familjen, något som det har blivit ändring på.

– Jag har varit borta väldigt mycket i mitt liv. Så jag försöker ta igen det och hitta på saker med min hustru.

Showen spelas på Teater Aftonstjärnan 26 september-5 oktober och åker på turné 17 oktober-16 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.