”Jag kan visa! Jag kan visa hur Marita höll i vapnet när hon sköt”. Juha Valjakkala, som försvarades av kändisadvokaten Pelle Svensson, var ivrig. Han ville gärna lägga skulden på sin flickvän, i alla fall för ett av de tre brutala morden.
Jag minns dagen som oerhört upprörande. Stämningen var spänd och mediauppbådet enormt. Artiklarna och tv-inslagen om Åmselemorden ville aldrig ta slut och detaljerna var lika många som explicita.
LÄS MER: Här är filmerna som ska locka publik tillbaka till biograferna
Som reporter på Västerbottens-Kuriren var jag på plats när juridisk rättvisa skulle skipas. Valjakkala dömdes senare till livstids fängelse för att sommaren 1988 ha mördat tre medlemmar i en vanlig svensk familj.
Rättegången blev den mest välbevakade i Umeå tingsrätts historia. Även regissören Jan Troell var där. Efteråt ville han, som berörts djupt av händelsen, göra en film. Proteststormen som utbröt var inte nådig. Anhöriga, vänner till mordoffren, boende i Åmsele och andra tyckte att idén var snaskig och spekulativ, och Troell fick redogöra för sina bevekelsegrunder i ett öppet brev.
Kritiken blev så massiv att den gjorde honom tveksam, men han bestämde sig ändå för att påbörja inspelningen. Paret döptes om till Jari och Minna och resultatet blev filmen ”Il Capitano” – en av åtta utvalda Troell-filmer som just nu går att se på SVT Play.
LÄS MER: Lysande kortfilmer om vårt ”kneg” och hur det formar oss
Författaren P O Enqvist var med och skrev manus till filmen som vann Guldbjörnen i Berlin. Hemma i Sverige blev mottagande mer blandat vid premiären 1991. Året därpå vann ”Il Capitano” Guldbaggen för bästa film. GP:s filmkritiker Monica Tunbäck-Hanson var positiv, lyfte fram bildpoesin och slog fast att ”Jan Troell är unik i sin jakt på samtidens anda."
Det har hon helt rätt i. Samhällsintresset drev regissören från start och har varit påtagligt under hela hans hisnande framgångsrika karriär.
Även Tom Alandh poängterar detta i sin kärleksfulla dokumentär ”Ett par dagar i november med Jan Troell” (SVT Play). Filmen gjordes som en hyllning till regissören på hans födelsedag – Jan Troell fyllde 90 år 23 juli – men hela SVT-satsningen kan lika gärna ses som en present till oss alla.
Var-så-goda! Här har ni Troells verkliga mästerverk. Debuten ”Här har du ditt liv” från 1966 till exempel. ”Ole dole doff” (1968), ”Ingenjör Andrées luftfärd” (1982) med Max von Sydow i huvudrollen eller ”Sagolandet” (1988) är annars mina hetaste tips.
LÄS MER: Aktuella filmer djupdyker rakt ner i glömskans brunn
Att se om den drygt trettio år gamla dokumentären ”Sagolandet” är fascinerande på så många plan. Filmen, som Troell betraktar som sin viktigaste, uppkom ur regissörens behov av att skildra inte Sverige, utan sin upplevelse av att vara svensk. Arbetstiteln var egentligen en fråga: ”Är jag så glad över att vara svensk?”
Visst fattas det några titlar ur Troells repertoar på SVT Play, mest kännbart ”Utvandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Hamsun”.
Som plåster på såren visas en helt unik, omklippt versionen av ”Bang!”. 1977 var den originella skolfilmen med och tävlade om en Guldpalm i Cannes. Nu har Jan Troell – en gång själv lärare – klippt bort elva onödiga minuter och lagt till ny musik av Matti Bye.
Även ”Ole dole doff” utspelar sig i skolmiljö. Där syns Per Oscarsson som allt mer desperat lärare. Filmen ställer frågan: ”Är det verkligen så här jävligt att vara lärare?” och väckte redan 1968 debatt om skolan. Vad skulle inte en ny version kunna säga om kaoset i svenska klassrum i dag?
Klart är iallafall att Jan Troells teman känns tidlöst aktuella.
LÄS MER: Så gjordes den kultförklarade tv-serien ”Hammarkullen”
LÄS MER: Alexander Abdallah fick drömrollen i ”Snabba cash”
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.