Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

President Donald Trump ringde till Roseanne Barr och gratulerade till tittarsiffrorna. Nu är serien nedlagd, sedan Barr twittrat rasistiskt. Bild: AP

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En rasist-tweet för mycket från Roseanne Barr

Roseanne Barrs sitcom lades ner när hon twittrade rasistiskt. Egentligen gjorde hon bara det som president Trump lärt henne. Skillnaden: Bara han kommer undan med det.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Minns ni Roseanne? Det var en amerikansk sitcom-serie som gick på 80- och 90-talet med Roseanne Barr i huvudrollen som den frispråkiga trebarnsmorsan Roseanne Connor. John Goodman spelade hennes man Dan och det hela var stundtals plågsamt bakåtsträvande, samtidigt som serien var nästan ensam om att skildra vit arbetarklass och låta deras vardagsbekymmer och värderingar ligga till grund för igenkänningshumorn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På senare år har Roseanne Barr gjort sig känd som Trump-anhängare och konspirationsteoretiker som svingat yvigt på sitt Twitterkonto och blivit omfamnad av USA:s extremhöger, lite som en amerikansk Katerina Janouch.

LÄS MER: Sverigedemokraterna saknas i kulturen

Tv-bolaget ABC ville rida på den stora, populistiska mainstreamvågen och dammade av sitcom-Roseanne. Nya avsnitt spelades in, denna gång med en tydlig politisk tillhörighet hos familjen Connor: De var Trump-anhängare. Publiken strömmade till och Donald Trump ringde personligen till Roseanne Barr och gratulerade till de fina tittarsiffrorna.

Det var bara den lilla detaljen att Roseanne Barr är rasist. Och till skillnad från Trump själv så kommer inte ens amerikanska tv-stjärnor undan med att slänga ur sig vilken vidrig smörja som helst i offentligheten.

Så när Roseanne Barr häromveckan twittrade om Obamas rådgivare Valerie Jarrett och beskrev henne som "om Muslimska brödraskapet och Apornas planet fått ett barn" blev det ramaskri och ABC lade omedelbart ner den populära serien, trots att det nyligen blivit klart med en andra säsong.

"Roseannes inlägg på Twitter är avskyvärt, motbjudande och går helt emot våra värderingar" skrev ABC och det hjälpte föga att hon både tog bort tweeten och bad om ursäkt, samtidigt som hon skyllde på att hon skrivit den efter att hon ätit sömntabletter.

Det är bra att ABC satte ner foten och tog avstånd från tv-stjärnans rasistiska utfall. Frågan är varför de anlitade henne från början? Barrs åsikter har varit välkända länge, men när hon tidigare kritiserats har ABC varit noga med att poängtera att man måste skilja på person och fiktion, att Roseanne Barr och Roseanne Connor inte är en och samma.

Det är en sanning med modifikation. Det är till exempel omöjligt att fortsätta serien utan Barr, så tätt sammanvuxen är hon med sin rollfigur. Dessutom: Från politiskt håll har man gärna velat lyfta fram Roseanne Barr som en representant för den vita arbetarklassen och att hon säger "vad alla tänker" och står upp mot "den politiskt korrekta eliten".

Det är inte sant. Roseanne Barr är en mycket rik person som tillhör det översta skiktet i medieeliten. Hon har lika usel kontakt med Trumps väljarkår som Trump själv. Hon skrev sitt Twitterinlägg i samklang med den ton som Trump har piskat upp i den offentliga debatten. Hennes misstag var att tro att hon skulle komma undan med det. Det gör bara Trump själv.