Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"För oss som är födda på 1960- och 70-talet personifierade Arne Weise tradition och trygghet", skriver Johanna Hagström. Bild: TT/GP

Johanna Hagström: En röst som är för evigt inpräntad hos tv-tittarna

Arne Weise hade alltid berättandet i centrum och hans röst personifierade tradition och trygghet för flera generationer tittare. Johanna Hagström minns tv-legendaren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Lugnt och stilla somnade han in i sin säng, Arne Weise. Ett slut som känns passande för en man vars långa tv-karriär skapat kära, nostalgiska minnen för flera generationer tv-tittare.

För oss som är födda på 1960- och 70-talet personifierade Arne Weise tradition och trygghet. Samt en tid då det fanns två kanaler att välja på, inte mer, och på åtminstone en av kanalerna kunde du med säkerhet bli ledsagad av Arne Weise under kvällen.

Arne Weises röst är ett så starkt gemensamt minne i min generation att vi skulle kunna känna igen den var som helst, när som helst.

I barnprogrammet ”Vår fantastiska värld” på 70-talet öppnade han fönstret mot tv-världen och visade filmer från världens alla hörn. Han gjorde också alla röster själv i den tecknade filmen ”Rickard Rättrådig” som avslutade programmen. Jag upprepar: Han gjorde ALLA röster själv. Idag känns något sådant väldigt avlägset.

Just Arne Weises röst är ett så starkt gemensamt minne i min generation att vi skulle kunna känna igen den var som helst, när som helst. Tänk alla ”Ett med naturen” som är förknippade med hans röst. Dessutom var han ärligt engagerad i miljöfrågor och oroad för människans vårdslösa utnyttjande av naturen. Han blev vår svenske uttolkare av David Attenboroughs filmer, en lika självklar auktoritet i sitt sätt att berätta som den brittiske tv-stjärnan.

Arne Weise tog sitt uppdrag på stort allvar och hade alltid berättandet i centrum, inte sin egen person. Men känd blev han och i och med hans många, många år som julvärd i tv blev hans lite dröjande, mjukt melodiska röst också alla ensamma julfirares sällskap.

När han till slut drog ner på arbetet, efter att ha försökt sluta vid 65 varvid tittarna protesterade vilt och han fortsatte ytterligare sju (!) år, ringde tidningarna honom troget i åratal för att höra hur han tyckte att de nya julvärdarna skötte sig.

Nu har Arne Weise somnat in och därmed slocknade ett av folkhems-tv:s uthålligaste ljus. Men minnena av hans televisionsgärning bär vi med oss länge än.