Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En personlig röst har tystnat

Bodil Malmsten har avlidit, 71 år gammal. Nu sörjs författaren av kollegor och en stor läsekrets. -Hon var en väldigt personlig röst, det fanns ingen som liknade henne, säger författaren Eva Ström.

Bodil Malmsten avled på fredagen efter en tids sjukdom. Hon dog i hemmet, omgiven av sina närmaste.

Eva Bonnier, som var Bodil Malmstens förläggare under många år, pratade med henne en sista gång för tre veckor sedan. Då hade Malmsten varit på sjukhuset, inte fått några goda besked, och var djupt bekymrad.

-Bodil var inte omedveten om att hon var sjuk och vad hon skulle hinna med och inte hinna med. Hon hade nog hoppats att hon skulle hinna med lite mer än detta, och framför allt hade jag hoppats att hon skulle få finnas med när hennes samlade dikter kommer ut senare i vår, men det fick hon inte, säger Bonnier.

Hanna Jedvik: Malmsten visade att ett annat liv var möjligt

Malmsten engagerade sig mycket i förlagets utformning av böckerna och diktsamlingarna, enligt Bonnier. Den sista diktsamlingen, "Det här är hjärtat", som gavs ut i fjol betydde oerhört mycket för henne.

Boken var Bodil Malmstens första lyriksamling på två decennier. Boken var sprungen ur en personlig förlust, och en slags rasande sorg fyller sidorna.

I en intervju med TT berättade hon hur hon såg skrivandet som en livsventil, men inte terapi.

-Jag skriver inte av mig smärtan, det är främmande för mig. Livet är råddigt, stökigt, det händer saker hela tiden som man inte vill ska hända. Syrien, Palestina, det är ingen drömvärld vi lever i. Min tillflykt har alltid varit skrivandet, hur dåligt jag än mått. Efter ett tag blir det lustfyllt, ibland plågsamt, att hålla på och leta efter det där ordet, sade hon då.

Omedelbara reaktioner

Reaktionerna på Bodil Malmstens död blev omedelbara, och många uttryckte sorg och bestörtning i sociala medier. Många citerar Malmstens texter, men även Eldkvarns låt "Blues för Bodil Malmsten" från 2007, som handlar om vänskapen mellan henne och sångaren Plura Jonsson.

Plura Jonsson är tagen av beskedet.

-Det är jobbigt. Jag fick reda på det här i går, och det tog mig ganska hårt, även om jag var beredd, säger han till TT.

Författaren Eva Ström hyllar Malmstens ärlighet och mod:

-Hon var en väldigt personlig röst, det fanns ingen som liknade henne. Hon var modig och konstnärlig, allt hon gjorde var format av ärlighet och personlig erfarenhet, säger hon.

Även kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) hyllar Malmstens konstnärskap:

"Tack för allt Bodil Malmsten. En modig, vass, orädd, rädd, hudlös skildrare av vad det är att vara människa har lämnat oss. Bodil gav oss nycklar till att modigt fortsätta tänka på det alldeles egna Bodil Malmstenska viset, för det är jag evigt tacksam hennes konstnärskap", skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Berättade själv om cancern

Bodil Malmsten berättade själv om sin cancer på Twitter i början av 2015. "Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då.

Läs också: Bodil Malmsten: "Jag har cancer"

Bodil Malmsten rasar mot döden

Hon skrev även: "Fråga mig ingenting, jag berättar det jag vill berätta när jag kan berätta det. Alla dör ändå på slutet, annars hade livet ingen form".

Men prata om den i medierna ville hon inte gärna. Sjukdomen var ingen hemlighet, men hon ville inte framstå som ett offer. Och sjukdomen förändrade inte nämnvärt hennes sätt att se på tillvaron.

-Jag har inte alls fått den där förhöjda livsupplevelsen. När man ligger med slangar i kroppen känner man ingen eufori, och jag har inte sett ljuset som man hör människor tala om. Men å andra sidan var jag ganska varse alltihopa förut. Jag har alltid sagt till dem jag gått bredvid, barn, mina två män i livet, barnbarn: "Kolla vilket fint ljus! Titta på det här!", sade hon.