En oväntad actionskräll inför Guldbaggegalan

Den stora skrällen inför årets Guldbaggegala är att den svenska katastroffilmen Den Blomstertid nu kommer nominerats till bästa film. Utan nominering blev däremot Jane Magnussons uppmärksammade Bergman-dokumentär, som nyligen utsågs till bäst i Europa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vem kunde ha anat att killarna (ja för det är bara killar) i filmkollektivet Crazy Pictures med säte i Norrköping skulle bli så heta inför Guldbaggegalan? Deras actionfilm Den blomstertid nu kommer sågades i somras av GP:s filmkritiker Mats Johnson under rubriken "En svensk katastroffilm som behövt en manusdoktor".

LÄS MER:En svensk katastroffilm som behövt en manusdoktor

Att kollektivet nomineras för filmens visuella effekter är motiverat – actionscenerna, inklusive bilkrascher och explosioner, håller snudd på Hollywoodklass. Att gå från Youtube-succé till långfilmsformat är dessutom kul. Men bästa film?

Gabriela Pichlers Amatörer toppade min egen årsbästalista – en uppkäftig, tänkvärd film som ifrågasätter själva filmskapandet. Att den inte nominerats till bästa film är anmärkningsvärt. Gabriela Pichler kan iallafall prisas för bästa regi och, tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, för bästa manus. Fredrik Dahl, till vardags kommunaltjänsteman i Svenljunga, har roligt nog Guldbaggechans för sin allra första filmroll. Även Zahraa Aldoujaili kan vinna pris för sin fina insats - men var är nomineringen till Yara Aliadotter? Filmens radarpar är de unga tjejerna Aida och Dana. Varför de inte lyfts fram som duo är fullständigt obegripligt.

ANNONS

Ali Abbasis mörka samtidsdrama Gräns, inspelad i de västsvenska trollskogarna, fick som väntat flest nomineringar. Eva Melander borde definitivt prisas för rollen som Tina, tullkontrollant med sällsynt välutvecklat luktsinne. Tuffast konkurrens lär hon få av Alba August, som är närmast perfekt i rollen som Unga Astrid.

LÄS MER:Ali Abbasis film Gräns tävlar i Cannes

Tjuvheder-regissören Peter Grönlund har en särpräglad empati för människor i social utsatthet. Hans starka far-son-drama Goliat får sex välförtjänta nomineringar, bland annat för bästa film, bästa manus och bästa huvudroller för suveräna Sebastian Ljungblad och Joakim Sällquist.

Anna Odells unika film X & Y, 2018 års skarpaste #metoo-kommentar, fick två ynka birolls-nomineringar: till danskarna Jens Albinus och Trine Dyrholm. Filmens gränslösa kvinnliga demonregissör-satir uppskattades tydligen inte.

Roligare då att Göteborgsbaserade Carl Javier uppmärksammas för sin omistliga dokumentär Rekonstruktion Utøya, som tävlar både om regi-pris och titeln bästa dokumentär. Porträttet av en hjältemodig kurdisk åttabarnsfader och minröjare i The Deminer är för säkerhets skull nominerad i två kategorier. bästa dokumentär och bästa film. En av dem kunde räckt.

Att Jane Magnusson inte tävlar om en Guldbagge är uppseendeväckande. Nyligen utsågs hennes dokumentär Bergman - ett år, ett liv till bäst i Europa. Nu ratas den på vår inhemska branschfest som annars nitiskt, i vanlig ordning, vill sprida mesta möjliga Guldbagge-glans åt största möjliga antal filmer.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS