Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plats på scenen. Cecilia Bejarano, 20 år från Kållered, vill bli skådespelare. I går började hon på nya Angereds Teaterskola. T. v skolans samordnare Mina Nadolski Friberg.

En ny väg till teatern

Igår startade en ny högskoleförberedande teaterutbildning, Angereds Teaterskola. "Målet är att på sikt få en breddad rekrytering till skådespelaryrket", säger samordnaren Mina Nadolski Friberg.

- Jag har alltid velat bli skådespelare och jag är tacksam och glad över få vara en del av den här utbildningen, säger Cecilia Bejarano, 20 år från Kållered, som är en av de 17 elever mellan 19 och 62 år som kommit in på utbildningen. 
Den hålls i Angereds Teaters lokal Andra sidan - scenen som ligger 400 meter från Kulturhuset. Cecilia har tidigare gått teaterlinjen vid Schillerska gymnasiet.

Statist på Ullevi

För klasskamraten Ali Jalal från Komarken i Kungälv tändes teaterintresset när han var med som statist på Nya Ullevi vid inspelningen av den danska fotbollslångfilmen Sommaren 92, om när Danmarks blev överraskande blev Europamästare. 

I våras gick han en kortare teaterkurs på Angereds teater och nu har han har stora förväntningar på nya Teaterskolan:
- Jag vill lära mig mycket om mig själv och utvecklas både på scenen och som person och det är jag övertygad om att jag kommer att göra här, säger Ali Jalal.
Huvudlärare för kursen är skådespelaren Johan Gry, tjänstledigt från Göteborgs stadsteater. 

Förändring på gång

-  Institutionerna har fått mycket kritik de senaste åren, det är generellt väldigt vitt, etniskt svenskt bland de fast anställda i ensemblerna. Teatern ska ju återspegla samhället i övrigt och då är detta pilotprojektet ett steg mot en förändring, säger Johan Gry.
Han ser fram emot arbetet med eleverna. Det blir en ganska avancerad grundkurs i skådespeleri.
- De ska få jobba med sina kroppar, röster och de grundläggande verktygen i skådespeleri. Det ska bli väldigt spännande också lite pirrigt, det är ett stort ansvar, konstaterar Johan Gry.

Breddad rekrytering

Teaterutbildningen är ett samarbete mellan Folkhögskolan i Angered, Högskolan för scen och musik, HSM, och Angereds teater. 
Samarbetet är en del i HSM:s strategiska arbete för att bredda rekryteringen och fånga upp unga teaterintresserade som bor i områden med blandad bakgrund, exempelvis när det gäller etnicitet.
- Statistiken är tydlig, Generellt kommer 25 procent av studenterna på Sveriges högskolor från studievana akademikerhem. Men när det gäller läkarlinjen och de konstnärliga programmen är siffran den dubbla, 50 procent. Det här samarbetet är ett sätt att visa studenter som bor i ytterstadsområden på en väg in i yrket, förklarar Mina Nadolski Friberg.

Sedan tidigare har Folkhögskolan i Angered pågående samarbeten med Göteborgs universitet med andra kulturkurser som Skapande skrivande tillsammans med Litterär gestaltning, Akademin Valand, och The Music College tillsammans med Högskolan för scen och musik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.