Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Börshusett i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen.
 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Börshusett i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

"En man är anklagad. En kvinna får ta smällen."

Krisen i Svenska Akademien uppmärksammas i flera internationella medier.

Franska Le Monde skriver i en sammanfattning av krisen att "av den prestigefyllda Akademien, skapad 1789 efter fransk modell, återstår bara en institution i ruiner" och att "Sara Danius avgång, efter att hon som den första kvinnan på posten som ständig sekreterare påbörjat en nödvändig modernisering av Akademien, mött stort ogillande i Sverige."

Tidningen nämner också knytbluskampanjen på Twitter och kulturminister Alice Bah Kuhnkes inlägg på Instagram.

"En man är anklagad för sexuella trakasserier. En kvinna får ta smällen". Så lyder rubriken på en artikel i New York Times som också skriver att ”den första kvinnan att leda institutionen som utser Nobelpristagaren i litteratur tvingades bort på torsdagen, en remarkabel förlust i en skandal kring sexuella trakasserier, som hotar att smutsa ner en av världens mest hyllade utmärkelser”.

Washington Post skriver att det var överraskande att tre manliga kulturpersonligheter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund "i könsneutrala Sverige" skulle kräva att en kvinna, Katarina Frostenson, avgår på grund av anklagelser mot hennes make.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.