Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En lektion i hembygdskunskap

Hur ser platsen ut där jag bor? Mania Teimouri håller en museilektion om staden och visar hur man kan beskriva sitt hus utan ord.
Göteborgs kulturförvaltning erbjuder kostnadsfria museilektioner för skolbarn. Dagens lektion ingår i Stadens rum och heter Hemma i Lärjedalen.Tio förskolebarn och två lärare från Emmaskolan i Hammarkullen slår sig ner på ett spännpapper i Kulturskolans lokaler i Hjällbo.
- Vet ni vad en arkitekt är? Nån som bygger hus? Mm, arkitekten ritar hur husen skall se ut, säger Mania Teimouri på kulturförvaltningen.
Hon är arkitekt på besök och håller upp en karta över Hammarkullen och sedan ett flygfoto över samma område. Husen syns som klossar, vägarna som smala streck och det gröna är gräsmattor och träd. Därefter säger hon att barnen skall bygga modeller av sina egna hus med hjälp av kartong, sax och lim.
- Göteborg har inget arkitekturmuseum, men hela stan är ju full av arkitektur. Det är bara att se sig om, säger Mania Teimouri som under sina lektioner rör sig ute i staden eller söker upp barnen i deras stadsdelar. Dagens lektion är en extra satsning på de yngre barnen som man för några år sedan fann inte kom till museerna.
Museilektionerna är välbesökta och blir snabbt fullbokade. Förra året genomfördes nästan 3 734 museilektioner på Göteborgs museer. Elever i alla åldrar kan få en lektion om fåglar och däggdjur i de svenska fjällen på Naturhistoriska museet, om stolar på Röhsska eller kanske få veta något om varför så många är nakna på Konstmuseet.
Dagens elever skall snart forsla hem sina bräckliga husmodeller på spårvagnen. Mania Teimouri ser dagens lektion som en introduktion och hoppas att lärarna framöver pratar mer om staden med barnen.
När skolor har ont om pengar och skolverket inte tillåter att man tar in pengar från föräldrarna kan kommunens erbjudande vara avgörande.
- Om det är gratis slänger vi oss på det och bokar, säger Linda Oscarson, elevassistent på Emmaskolan.
Hon tycker att museilektionerna är en bra idé och berättar att Emmaskolan försöker prioritera kulturbesök för barnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.