Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"En kulturinstitution riskerar att slarvas bort."

En oenig kulturnämnd har bestämt sig. GWO ska inte särbehandlas utan måste söka stöd på samma sätt som stans övriga kulturaktörer.

Göteborgs kommuns framtida finansiering av Göteborg Wind Orchestra (GWO) har varit en både inflammerad och segdragen historia.

Efter att ha skjutit upp ärendet sedan i juni fattade kulturnämnden på tisdagseftermiddagen beslut i frågan, och även om nämnden var djupt oenig (Alliansen ville gå på GWO:s linje och bevilja orkestern ett riktat stöd) slutade det precis som orkesterns vd Kristian Jörgensen hade oroat sig för.

Måste söka pengar i hård konkurrens

Om GWO vill ha några kommunala bidrag efter 2020 måste blåsorkestern söka så kallat verksamhetsstöd, en ny och öppen stödform där ett 60-tal kulturaktörer i stan får "slåss om samma kaka".

Därmed befarar Kristian Jörgensen att den stora orkestern med 25 halvtidsanställda musiker, som beviljades 4,1 miljoner kronor i kommunala bidrag för 2018, verkligen kan hamna i kläm.

– Vi hoppades på tydliga och långsiktiga besked för GWO. Det blev precis tvärt om.

Så vad händer nu?

– Det första vi kommer att göra är att ta en ny diskussion med Västra Götalandsregionen, det är ju en ännu större finansiär, och en följd av dagens beslut kan vara att vi minskar de aktiviteter som är riktade mot Göteborgs stad.

Bara ett par timmar efter kulturnämndens besked på tisdagen skulle GWO spela inför fullsatta bänkrader i Kronhuset.

Hur tror du att musikerna i orkestern reagerar på dagens beslut?

– Det är ett skarpt och väldigt allvarligt läge för GWO, men vissa i orkestern är så luttrade efter alla år att de tar det rätt lugnt. Andra är oroliga och uttrycker både ilska och frustration, säger vd Kristian Jörgensen.

Framtiden oklar

Men om tisdagens beslut verkligen leder till minskade bidrag för GWO, eller att stödet skulle begränsas till ett år i taget, är alldeles för tidigt att säga, menar kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S).

LÄS MER: Riskera inte GWO:s framtid

– Vi tänker inte dra undan mattan för GWO. Däremot vill vi öppna upp för nya aktörer att komma in i kulturstödssystemet, så är det, men det finns alla chanser att skapa en långsiktig och hållbar finansiering för sin verksamhet även i det nya systemet.

LÄS MER: GWO är oroliga för framtiden

Det håller dock inte Johan Åkervall med om. Som musiker vid Göteborgsoperans orkester tycker han synd om sina kollegor i GWO.

– En kulturinstitution riskerar att slarvas bort. Den här blåsorkestern har funnits i över 100 år och jag är väldigt besviken på Göteborgs kommun.

Fotnot: Det rödgröna förslaget om att neka GWO riktat stöd godkändes av kulturnämnden med minsta möjliga marginal, sex röster mot fem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.