Vilken är den optimala laguppställningen? Det är fråga som John O'Farrell återkommer till i sin bok "Det finns bara två David Beckham". "Det har blivit ett sätt för män att kommunicera om ingenting, istället för att prata känslor så pratar de laguppställningar", säger han.
Vilken är den optimala laguppställningen? Det är fråga som John O'Farrell återkommer till i sin bok "Det finns bara två David Beckham". "Det har blivit ett sätt för män att kommunicera om ingenting, istället för att prata känslor så pratar de laguppställningar", säger han.

En kärleksförklaring till fotbollen

Författaren John O'Farrell har skrivit om allt från plågade småbarnsföräldrar till Englands historia. Hans nya roman handlar om hans livs stora kärlek – fotbollen.

ANNONS
|

Den 10 juni börjar EM i fotboll i Frankrike. Men i John O'Farrells roman "Det finns bara två David Beckham" är det VM i Qatar. Året är 2022 och något alldeles osannolikt har inträffat. England har tagit sig till final och ska möta ärkefienden Tyskland.

I kulisserna våndas sportjournalisten Alfie Baker. Han misstänker att något skumt är i görningen. Ska han avslöja tidernas största fotbollsskandal eller hålla tyst för sitt älskade Englands skull?

John O'Farrells bok är en satirisk detektivhistoria som är späckad med referenser till Fifa-skandalen. Men mer än något annat är det en kärleksförklaring till fotbollen.

– Jag tror att alla kan ta till sig berättelsen. Fast primärt är det en bok för fotbollsälskare, säger John O'Farrell.

ANNONS

Historien rymmer ett antal kända namn från verkligheten, vilket har gett förlaget viss huvudvärk. Att driva med berömdheter kan nämligen vara riskabelt. Enligt John O'Farrells förläggare var skildringen av en politiker så syrlig att man riskerade att få en stämning på halsen.

– Förläggaren sade att jag var tvungen att stryka det här namnet. Jag blev förkrossad eftersom han är helt avgörande för handlingen. Därför mejlade jag den här personen och frågade om det var okej. Lyckligtvis svarade han "Inga problem". Det var en enorm lättnad.

Bland alla skandaler och kändisar finns också ett klassperspektiv i boken. Bland annat driver John O'Farrell, själv mångårig medlem i det socialistiska partiet Labour, tesen att arbetarklassen verkar fostra vassare spelare.

– Särskilt i England är det ovanligt att fotbollshjältar kommer från medel- och överklassen. Medelklassens barn kommer från en helt annan kultur där föräldrarna gullar med dem. När de kastas in i en tävlingsinriktad miljö så slutar det med tårar. Precis så blev det med ett grundskolelag som jag var tränare för.

Enligt John O'Farrell är den avgörande förklaringen till att fotboll har blivit världens största sport att den kan utövas av alla, oavsett inkomst. Han konstaterar dessutom belåtet att det är ett av få globala fenomen som inte är amerikanskt.

ANNONS

Men det finns aspekter av sporten som gör honom kluven. Inte minst de patriotiska krafter som den tenderar att sätta i rörelse.

– I boken skriver jag om att det inte känns alldeles bekvämt att vifta med Englands flagga och vråla tillsammans med 50000 andra människor. Samtidigt är det förstås bättre att göra det på en match än i ett högerextremt sammanhang.

Fakta: John O'Farrell

Ålder: 54 år.

Bakgrund: Efter en kort karriär som ståupp-komiker började han skriva film- och tv-manus. Bland annat skrev han skämt till program som "Inte aktuellt" och den satiriska dockshowen "Spitting image".

Litterär karriär: 1998 bokdebuterade han med "Things can only get better", en självbiografisk skildring av sitt liv som Labour-anhängare som snabbt blev en storsäljare i England. Två år senare kom hans första skönlitterära bok "Det bästa av två världar". I dag har han sålt över en miljon böcker enbart i England och är översatt till 25 språk.

Aktuell: Utkommer i dagarna med fotbollsromanen "Det finns bara två David Beckham".

Fakta: Tre nya fotbollsböcker

Tre aktuella fotbollsböcker

1. "En i laget".

En samling med nyskrivna berättelser om fotboll av bland andra Gunnar Ardelius, Åke Edwardsson. Ronnie Sandahl och Malin Stehn.

2. "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" av Olof Lundh.

Fotbollsjournalisten Olof Lundh synar den svenska fotbollskulturen och frågar sig bland annat varför svenska sportmurvlar krusar för Zlatan.

3. "Mer än en sport" av David Sumpter

David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala universitet, närmar sig fotbollen ur ett matematiskt perspektiv och gräver ner sig i skottstatistik, ligatabeller och laguppställningar.

ANNONS