Kulturminister Amanda Lind håller digital pressträff om fördelningen av krisstödet till kultur.
Kulturminister Amanda Lind håller digital pressträff om fördelningen av krisstödet till kultur. Bild: Anders Wiklund/TT

En halv miljard i stöd till kulturlivet

Under fredagen presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) hur det tidigare stödpaketet till kulturen på en miljard kronor ska fördelas. Hon passade också på att berätta att kulturen ska få ytterligare en halv miljard.

ANNONS
|

Under en digital pressträff berättade Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor, hur den tidigare miljarden till kulturlivet ska fördelas. Majoriteten går till Statens kulturråd som ska fördela 150 miljoner kronor till arrangörer och 400 miljoner i särskilda insatser inom det fria kulturlivet.

Förhoppningen är att pengarna ska lindra den akuta ekonomiska krisen och stimulera en återhämtning.

Utöver att gå igenom fördelningen av den tidigare meddelade miljarden, presenterade Amanda Lind ytterligare stöd om en halv miljard. En överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

LÄS MER:Regeringen struntar i kvinnliga kulturarbetare under krisen

– Det är pengar som kommer att göra stor skillnad för kulturlivet, säger kulturministern.

ANNONS

Ytterligare en halv miljard till kulturen

Under den digitala pressträffen deltog också representanter från de delar av kulturlivet som primärt ska dela ut stödpengarna. De visade direkt glädje över beskedet om ytterligare en halv miljard.

– Ett mycket välkommet besked om ytterligare medel, konstaterade exempelvis Kajsa Ravin, generaldirektör för Statens kulturråd.

Under pressträffen fick Amanda Lind frågan om pengarna räcker. Hon påpekade då att det inte kommer att täcka alla behov inom branschen.

– Regeringen har skjutit till över fyra miljarder fram till i dag. Det är omfattande stöd. Vi får fortsätta följa utvecklingen. Det täcker inte alla behov. Behoven är väldigt stora, säger Amanda Lind.

Så fördelas stödpengarna till kulturen:

• 150 miljoner kronor i särskilt krisstöd till arrangörer för bland annat intäktsbortfall. Delas ut av Statens kulturråd

• 400 miljoner fördelas av Statens kulturråd till särskilda insatser inom fria kulturlivet för att lindra den akuta ekonomiska krisen och stimulera en återhämtning.

• Konstnärsnämnden ska dela ut 154 miljoner till stöd för konstnärer och kulturskapare

• Sveriges författarfonden delar ut 20 miljoner till stöd för författare och litterära upphovsmän.

• Filminstitutet ska fördela 250 miljoner kronor i stöd till filmbranschen. Exempelvis till biografer, distributörer, filmfestivaler, osv.

• Sametinget får fyra miljoner extra.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS