En fest för att rädda Kortedala bibliotek

Fem frågor till Catherine Holt, en av initiativtagarna till gruppen Rädda Kortedala bibliotek som 3 juni ställer till med torgkalas för att uppmärksamma bibliotekets situation.

ANNONS
LocationGöteborg|

Vad kommer att hända 3 juni?

– Då vill vi visa hur mycket biblioteket betyder för oss invånare med en riktig torgfest på Kortedala torg. Vi har planerat det länge, i flera månader, och kommer att ha liveuppträdanden med musik och tal, mat, fikaförsäljning, och filmvisning inne på biblioteket. Vi har också bokat en clown och ska ha en spelhörna. Det blir en folkfest för alla, både barn och äldre.

LÄS MER:Kortedala bibliotek räddas men besparingarna ligger fast

Vilka uppträder?

– Det är artister som vi har kontakt med, och mest folk som vuxit upp här i områdena Kortedala och Bergsjön. Matilda Magnusson, Andra Generationen, Marcus Utbult och Alexander Ringbäck, bland andra. Och så uppträder Kortedala musikklasser från Utmarksskolan.

ANNONS

Vad ser du själv mest fram mot?

– Jag tycker att vår speakers corner ska bli intressant, där vi hoppas att många ska vilja hålla tal, och säga sin mening om besluten. Som jag ser det har politikerna inte lyssnat på invånarna.

LÄS MER:Här spelar Jens Lekman på Erikshjälpen i Kortedala

Men biblioteket blir kvar i samma lokaler?

– Ja, men med en halverad budget, en halvering av lokalerna, och en halvering av personalen. Öppettiderna kommer också att minska. Vad man måste förstå är att Kortedala bibliotek inte bara är ett bibliotek i mängden, dit man går för att lämna och hämta böcker. Det är en social mötesplats och en integrationsplats, ett riktigt besöksbibliotek, där människor vistas mycket.

– En av anledningarna är att människorna som bor här i området ofta är väldigt trångbodda. Det finns många ungdomar som inte har något studieutrymme hemma, medan biblioteket är stort, luftigt, och ger andrum och tysthet. Man kan sitta och läsa, ta det lugnt, och plugga. Det är väldigt, väldigt viktigt för många människor här. Men politikerna ser det inte.

Varför just en fest för att uppmärksamma det?

– Vi har visat att det finns ett starkt folkligt missnöje, bland annat genom att ha samlat in 4100 namn i vårt upprop, men vi vill göra något positivt också. På speakers corner kan man komma till tals. Det ska inte vara några få som bestämmer hur vi ska bygga det här samhället och hur vi ska ha det. Alla måste vara med. Det finns så många frågor vi som bor här måste prata om. Till exempel hur vi ska bryta segregationen. Jag tror att det måste komma från oss. Vi som bor här, och vi som drabbas.

ANNONS

Fest för Kortedala bibliotek

3 juni, klockan 11-15 på Kortedala torg

LIVEMUSIK

Matilda Magnusson, Andra Generationen, Marcus Utbult, Kortedala Musikklasser, Thomas D, Alexander Ringbäck, Pappas kappsäck, Josefin Finer, Dastan, Armin

ANSIKTSMÅLNING

Gratis ansiktsmålning för alla barn

LILLA FREDSLOPPET

Motionslopp för barn. Gratis anmälan, alla får medalj.

MAT- OCH FIKAFÖRSÄLJNING

SPEAKERS CORNER

BARNBOKSBYTE

FILMVISNING

Visning av filmer om biblioteksverksamheten i Kortedala

CLOWN

Hokus trollar och underhåller

SPELHÖRNA MED DATORSPEL

ANNONS