Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

En dagsfärsk GP kapslas in i Sjöfartsmuseet

När Sjöfartsmuseet började renoveras hittades ett paket från 1931 inmurat mellan två tegelväggar: en vinkning från dem som byggde museet. Nu ska bland annat en dagsaktuell Göteborgs-Posten kapslas in i nybygget som hälsning till framtiden.

Det var i våras som byggjobbarna hittade ett brunt kuvert med tidningar från byggåret 1931.

– Det var fantastiskt roligt att få läsa tidningar från februari 1931 och beskrivningar av hur Sjöfartsmuseet hade kommit till. När vi hade gått igenom innehållet i paketet bestämde vi oss för att mura in ett nytt paket med en hälsning från oss till framtiden, berättar museichef Carina Sjöholm.

LÄS MER: Rev vägg på Sjöfartsmuseet – hittade inmurat paket

I samma veva hörde klass 2C på Hagenskolan av sig och berättade att de arbetade på temat ”Förr och nu” och att de gärna ville bevara sitt arbete för framtiden. Nu är det bestämt att barnens teckningar, tillsammans med bland andra ett antal dagstidningar ska kapslas in i nybygget.

En ögonblicksbild av vår tid

– Vi har tänkt oss en arkivmapp av beständigt papper som kommer att skydda innehållet, vad det blir för färg på snöret har vi inte tagit beslut om än, detaljerna om hur kapseln ska se ut och hur den ska muras in bestäms ihop med fastighetsbolaget Higab, säger intendent Karl Hellervik till GP och fortsätter:

– Det blir en ögonblicksbild från vår tid. Just nu präglar ju coronan en stor del av vardagen, men det kan ju kännas väldigt avlägset för den som hittar kapseln.

Om någon hittar den det vill säga?

– Ja, det kan man ju inte veta. Jag tillhör dem som tycker att detta inte kan vara en hemlighet. I framtiden kanske det bara kommer en grävskopa och jämnar allt med marken, så jag ser gärna att vi skriver någon slags notering eller ledtråd till arkivet.

Kommer det finnas med ett exemplar av Göteborgs-Posten i kapseln.

– Självklart, det är sagt att vi lägga med en tryckt tidning från alla som har en redaktion i Göteborg. Så GP är självklart med, lovar Karl Hellervik.

Just nu pågår bygget av det nya Akvariet som kommer att ligga under mark i parken framför Sjöfartsmuseet. Den nya entréhallen håller också på att ta form med glasade valv ut mot parken.

Detta ska muras in i nybygget

Teckningar från barn i klass 2C på Hagenskolan i Göteborg.

Dagsaktuella exemplar av Göteborgs-Posten, DN, GT och ETC.

En beskrivning av bygget 2020.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.