Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FRIDA WINTER
Bild: FRIDA WINTER

"En briljant skådespelare med stor nyfikenhet"

Många ville minnas Birgitta Ulfsson. Biljetterna till måndagens minneskväll på Folkteatern tog slut på mindre än en timme. Föreställningen livestreamas på Facebook för dem som inte fått biljett.

Skådespelaren Birgitta Ulfsson skulle egentligen medverkat i en föreställning på Folkteatern i höstas, men hennes hälsa var för svag och i oktober gick hon bort. På teatern började det talas om en minneskväll för henne.

Det som gjorde att den blev av var att hennes livskamrat Iwar Wiklander tyckte att det var en bra idé. Han kommer själv inte att medverka men finns med i publiken, berättar teaterns konstnärliga ledare Frida Röhl som minns Birgitta Ulfsson som en oerhört levande och nyfiken person.

– Hon var mycket klokskap och väldigt mycket skratt, en förebild som jag alltid kommer att bära med mig. Kan det bli så där, så känns det helt ok att bli gammal. Hon var också en briljant skådespelare. Hennes fysik i Fosterlandet på Stadsteatern var helt fascinerande, vid den åldern. Och hennes diktion. Hon hade en förmåga att få fram en replik som var unik. Hon kunde förmedla varenda stavelse.

När mötte du henne för första gången?

– Det var bara ett par år sedan. Hennes sprudlande närvaro intog rummet. Hon kunde berätta drastiska anekdoter om teatersituationer från olika tider. Man kände sig väldigt sedd av henne. Många idag är väldigt upptagna av sig själva. Det blir en tråkig fest när alla går och tänker på hur deras egen skjorta ser ut.

Vad kommer att hända under minneskvällen?

– Jag tror det kommer att bli en fin kväll, de som uppträder hade en personlig relation till Birgitta. Förhoppningsvis kan vi förmedla en känsla av hennes humor och energi. Jag är jätteglad att hennes barnbarn som är skådespelare kommer hit.

Vilka mer kommer att uppträda?

– Anna Takanen kommer att vara konferencier, Kim Lantz och Elisabeth Göransson från Folkteatern ska läsa, även Tomas von Brömssen, Stina Ekblad och Stig Hansén. Änglaspel, Lowe Pettersson och Matti Ollikainen ska spela.

Vad hoppas du av kvällen?

Jag hoppas på en fin kväll där man får både skratta och gråta. Väldigt bra att vi i Göteborg också får ta avsked, hon begravdes ju i Helsingfors.

Vad tror du Birgitta Ulfsson skulle sagt om programmet?

– Hon hade säkert haft en miljon åsikter. Men det är ingen idé nu. Det blir en bra kväll.

,

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.