Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emanuel Karlsten: Kräv inte att Facebook ska fixa era problem

Om man råkar skapa en hemsida som dagligen (!) samlar en miljard (!) användare i världen så är det nästan omöjligt att bevaka alla regelbrott, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi människor är märkliga. Varje gång ett problem uppstår skyller vi det på det nya som dyker upp. Uppfinningar, främlingar eller teknik är roten till ny stress, kriminalitet eller ökande hat. Senast är det Facebook som pekats ut. Eftersom fem miljoner svenskar är aktiva där publiceras så klart väldigt mycket skräp, hat och hot. "Det är obegripligt att Facebook inte rensar upp", skrev till exempel DN kultur nyligen.

Ja, så är det. Facebook har stort ansvar, men vi behöver komma ihåg att Facebooks främsta synd är att de skapat en plattform som synliggjort att vi svenskar verkar vara sexistiska, rasistiska mobbare. Vilket inte fråntar Facebook ansvar, särskilt inte det moraliska, det är ju på deras gård skiten pågår. Men någonstans behöver man också förstå komplexiteten.

Om man råkar skapa en hemsida som dagligen (!) samlar en miljard (!) användare i världen så är det nästan omöjligt att bevaka alla regelbrott. Det kräver ett extremt avancerat modereringssystem som förvisso behöver bli bättre, men hur bra? För hur mycket ansvar vill vi egentligen att Facebook ska ta? Vill vi verkligen pressa dem att sätta ner foten tydligare och hur hårt ska i så fall Facebook styra vad som är rätt och fel?

Är man ett globalt företag är sådana här frågor extremt svåra. Och Facebook är inte bara globala, de är en infrastruktur för samtal mellan 1,6 miljarder användare i månaden, 83 procent av dem utanför USA.

Facebook är alltså mycket mer globala än amerikanska. Så när man uppmanar Facebook att skärpa reglerna för rätt och fel blir frågan: Vems moral ska gälla? En amerikansk? Vad är ens det? Är det rasistiskt att påstå att invandrare är våldtäktsmän och kriminella?

USA överväger nu att välja en president med den uppfattningen, så kanske inte. Och vad är för naket? I USA ska åtminstone kvinnans bröstvårta täckas, men i andra länder är det snarare kvinnans hår som ska skylas. Det som kan vara rå sexism här, är vardag där. Det som är homofobi där, kan vara en lagskyddad rättighet någon annanstans. Så hur ska Facebook kunna skapa något rättvist, universellt?

Det finns så klart hjälpmedel för Facebook att navigera här, internationella regler och praxis att förhålla sig till, men balansgången är svår. Vill vi verkligen att privata företag ska skärpa toleransen för vad som är på rätt sida om yttrandefriheten? Hur mycket ansvar ska de ha? I Sverige finns just nu lagförslag för att sajter som Facebook ska böta om de inte snabbt raderar sådant som är ett uppenbart olaga integritetsintrång, till exempel. Vad kan det leda till? Ett Facebook som hellre snabbt raderar än riskerar böter? Ribban för vilka samtal som tillåts riskerar då att sänkas.

Vi har stora problem med samtalsklimat, kvinnosyn och integration, men de löses inte med fler förbud, lagar och regler. Vi löser sådant med politik: mer kunskap, jämlikhet och medmänsklighet. För det enda som händer när Facebook ges mer ansvar är att en privat ordningspolis hänger skynken över vrålande, hatande delar av samhället. Och att vi luras tro att problemet är löst när vi inte längre hör och ser det.