Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten: Förstå varför dina argument kallas för rasistiska

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Kan vi reda ut ordet “rasism”? Det är alldeles uppenbart att det finns två läger i den här debatten som inte förstår varandra. Allt för att vi använder och definierar ordet rasism på helt olika sätt.

Du kanske tycker att det är enkelt. Rasism är när någon tror på biologiska raser, där den ena rasen är mer värd än den andra. Vilket är en korrekt definition. Det är antagligen också anledningen till att knappt någon i Sverige kallar sig rasist. När SVT och komikern Soran Ismail nyligen gjorde en tv-serie i ämnet sökte de i alla rasistiska rörelser efter en enda bekännande rasist att intervjua. Inte ens nazipartiföreträdare ville titulera sig så. För “nej till rasism” är i dag ett axiom, lika självskrivet som att säga nej till cancer. Ingen är för det, alla är emot. När jag intervjuade en skribent på en rasistisk tidning hävdade han att saken är självklar, han är inte rasist eftersom hans problem handlar om muslimer. “Eller tycker du att muslimer är en ras?”. Så kommer man undan ett stigmatiserande ord. Så börjar utvecklingen av ett nytt språk. Dagens rasister använder inte längre ord som ras, utan säger “religion” eller “kultur” när främlingars generella egenskaper ska klumpas ihop. Det är ord med så bred definition att den som använder dem omöjligt kan klassas som rasist.

Men rasism är inte längre bara kopplat till biologi. Det kan det omöjligt vara eftersom biologiska raser inte finns och aldrig har funnits. Biologiska raser var något som skapades för att legitimera nedsättande fördomar som dåtidens makthavare hade om människor med annan kultur, hudfärg och ursprung. Genom att få en “ras” kunde människor hållas isär och göras till mindre värda. Hela folkgrupper “rasifierades” därmed. Det senare, att rasifiera, är ett faktiskt begrepp inom forskarvärlden för att förklara hur det här gick till. Men också ett begrepp för att förklara hur det fortfarande händer. För även om ingen längre bekänner rasbiologin så fortsätter samhället och debatten att rasifiera.

Missförstå mig inte nu. Det är inte rasistiskt att använda ord som “kultur” eller “religion” när man pratar om olika grupper i samhället. Det är helt rimligt att säga att du tycker det är obehagligt med till exempel muslimsk jihad. Det är också okej att säga att det i Iran finns en hederskultur och hedersrelaterat våld.

Däremot är det rasistiskt att säga att muslimer i sin natur är våldsamma. Och det är rasistiskt att säga att iransk kultur alltid innebär hederskultur. För det är en sak att peka på problem, en annan att kedja ihop problemet med en kultur eller religion och hävda att alla som tillhör dessa automatiskt har det i sin natur. Då rasifierar man.

Du behöver inte hålla med om den här definitionen av rasism, du behöver inte gilla att ordets betydelse har utvecklats. Du kan till och med hata att rasistkortet slängs fram så fort du försöker diskutera invandring. Men du bör åtminstone förstå vad det är din motståndare försöker säga när de kallar dina argument för rasistiska. Annars kommer den här debatten aldrig komma framåt.