Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Elsa och Helene Billgren om tv-serien "Äkta Billgrens"

Elsa Billgren hyllar myset i realityserien "Äkta Billgrens". Mamma Helene Billgren har ångest inför premiären. GP träffade mor och dotter i ateljén, för att prata familjekriser, Göteborgsminnen och hur de inspirerar varandra.

Ett gyllene tillfälle att återknyta banden och komma närmare sina föräldrar. Så beskriver bloggaren och influencern Elsa Billgren varför hon gick igång på produktionsbolagets idé att göra en realityserie med henne och hennes frånskilda föräldrar, konstnärerna Helene och Ernst Billgren.

LÄS MER: Helene Billgren: Jag känner mig väldigt nöjd

– Det blev precis som jag trodde, som en katalysator för att umgås på ett nytt sätt och hänga mer tillsammans, säger hon med eftertryck.

Vi träffas i mamma Helene Billgrens ateljé på Konstakademin i Stockholm. Bara några steg bort i korridoren har Elsa Billgren sin studio. Ernst Billgren är på resa och därför inte med.

– Tycker du det? säger Helene Billgren och ger sin dotter en frågande blick.

– Ja, verkligen! Och att det har avdramatiserat vårt umgänge. Det har varit underbart. Väldigt härligt. Vi har gjort saker som vi gör i vanliga fall, men som vi kanske inte uppskattat annars.

"Äkta Billgrens"

Är en realityserie som följer Ernst och Helene Billgren samt deras dotter Elsa Billgren – i deras yrkesroller och privatliv.

Programmet består av sex avsnitt och har premiär 9 januari i SVT 1.

"Allt är bara kaos"

Helene Billgren skruvar på sig. Hon var väldigt skeptisk till en början och är inte helt bekväm med projektet nu heller.

– Jag har ju ångest inför detta programmet. Jag tycker INTE om att se och höra mig själv. Allt är bara kaos och man orkar inte stå snyggt vara snygg i håret och säga något bra samtidigt, säger hon.

– Men det är jättebra! Sådana här grejer gör att man förlåter sig själv mer, försöker Elsa Billgren.

– Ja, jag känner nog att jag ska släppa det där lite, svarar Helene Billgren försiktigt och dottern fortsätter övertalningen.

– Det är så roligt att tvingas vara sitt eget privata jag och stå för den man är inför kamerorna. Men det är klart att man kan bli förvånad över hur fruktansvärt obehaglig man är … men också ganska charmig.

Något blänker till i mammans ögon.

–Elsa, vid något tillfälle kan man se hur det rinner lite mat såhär på sidan på dig, säger hon och drar med pekfingret från mungipan till hakan.

–Men mamma …

– Jo, och det är jättebra! Ernst snubblar i trappan och jag ser för jävlig ut. Jag vet att mitt hår inte är så bra bakifrån och så står jag och försöker hålla för och liksom rädda det, haha!

Elsa Billgren himlar med ögonen, men ger sig inte.

– Vi jobbar för mycket med våra skal. Det är jätteskönt att släppa på det där.

Helene Billgrens tatuering av en inköpslista på armen är alldeles äkta. Men hur "Äkta Billgrens" är de själva, egentligen? "Inte ens Ernst var en Billgren från början, han fick namnet från sin styvpappa. Så ingen är egentligen en äkta Billgren," säger Helene Billgren, som ändå känner sig så sammanvuxen med namnet att hon valt att behålla det efter skilsmässan. Bild: Nils Petter Nilsson
Helene Billgrens tatuering av en inköpslista på armen är alldeles äkta. Men hur "Äkta Billgrens" är de själva, egentligen? "Inte ens Ernst var en Billgren från början, han fick namnet från sin styvpappa. Så ingen är egentligen en äkta Billgren," säger Helene Billgren, som ändå känner sig så sammanvuxen med namnet att hon valt att behålla det efter skilsmässan. Bild: Nils Petter Nilsson

Så är det att intervjua mor och dotter Billgren: den ena är lätt bakåtlutad och skeptisk, den andra lätt framåtlutad och till synes obotligt optimistisk. Flödet mellan dem är konstant, det är ett kärleksfullt smågnabbande, ett givande och tagande, även om Elsa Billgren pratar mest.

LÄS MER: Bildmakare från västkusten på Vårsalongen

Under elva månader förra året har tv-teamet följt familjen Billgren i deras yrkesroller och privatliv. Resultatet, den sex delar långa realityserien "Äkta Billgrens" flödar mellan konstutställningar, familjemiddagar, drejningskurs och besök i Änggården i Göteborg, där familjen bodde tills Elsa Billgren var tio år.

– Det var väldigt känslosamt faktiskt. Jag har ju också fått barn och att då vara med sin mamma och se sin egen barndom och känna alla känslorna ... Jag gråter mig igenom det programmet, säger hon.

– Jag tror inte jag gråter en enda gång. Jag ville egentligen inte gå in i det där Änggårdshuset, säger Helene Billgren.

Varför inte det?

– Jag vill inte rota i det förgångna. Jag har skrivit dagböcker, men vill inte läsa dem och jag läser aldrig en bok två gånger, en gång räcker.

LÄS MER: Recension: Ernst Billgren - Järtecken - Galleri Hammarén

Ernst Billgren. Bild: Marc Femenia/TT
Ernst Billgren. Bild: Marc Femenia/TT

"Vi är inte en mesig familj"

För Helene Billgren är det viktigt att serien är en dokumentär med konstnärskapet i centrum.

– Jag har hela tiden haft i huvudet att det här är jobbrelaterat. Vi åkte till Hammarkullen och tittade på ett draperi jag hade gjort i stället. Jag ville inte gosa runt i det privata.

För Elsa Billgren är det tvärtom.

– Jag rotar. Jag är ett mellanbarn till två kända föräldrar, med alla möjligheter att bli jagsvag, jag behövde ta reda på vem jag är. Då är sådana resor spännande och att våga stanna och känna efter. Det har varit som en enda lång terapisejour för mig, säger hon.

Kommer ni samlas och kolla?

– Jag tror inte mamma vill se?

– Jo, jag ska nog det ändå.

– Vad bra! Då är du välkommen hem till mig. Jag har en jättestor tv, väldigt skarp så vi kan se varenda hårstrå och varenda spenatbit mellan tänderna.

Du plågar din mamma lite nu?

– Äsch, det är härligt. Det kommer du märka i serien. Vi är inte en mesig familj som bara klappar varandra medhårs hela tiden.

– Som när vi härmar hur Ernst låter, säger Helene Billgren.

– Ja! Vi retas med kärlek, det gör väl de flesta familjer, eller är det bara vi?

Drabbades av cancer efter förlossningen

Allt är inte bara solsken i familjen Billgren. Programmet tar även upp tunga ämnen. När sonen Lynn var sex månader gammal drabbades Elsa Billgren av cancer och tvingades operera bort livmodern.

Efter en tung period är hon färdigbehandlad och i dag kan både mor och dotter se att krisen förde samman familjen, som glidit isär efter föräldrarnas skilsmässa.

– Det var förstås väldigt jobbigt på alla plan. Men det var också då vi började vara mycket mer med varandra, säger Helene Billgren.

– Det var en före och efter-effekt för sammanhållningen i familjen. När det är livet som står på spel så är bara det viktigaste kvar. Vi har gått igenom mycket svårigheter i familjen, som alla gör, och jag tycker att vi har en ärligare, härligare sammanhållning i dag än på många år, säger Elsa Billgren.

– Och jag och Ernst bråkar inte längre.

– Nej, och vissa människor kanske inte ska vara gifta. Det behöver inte betyda att man inte ska umgås. När alla karaktärer i en familj har blivit vuxna så är det lättare, då kan man umgås mer jämställt.

Hur är det att vara mormor, Helene?

– Jag älskar att vara förälder, men jag vill helst vara det till små barn, inte stora barn, som sätter sig på tvären. Jag är jättebra småbarnsförälder, ser till att de kommer ut och inte tittar på för mycket skärm.

LÄS MER: GP-tradition sedan 24 år – här är alla tomtetavlorna

"Du är lek nonstop"

– Du är otrolig som mormor, mamma. Det är lek nonstop. Du tar av dig skorna och sedan är du på golvet fram till nattning. Hur orkar du?

Helene Billgren hoppar upp från stolen och glider nästan ner i spagat.

– Jag kommer ner och upp lätt som en plätt!

– Mamma tränar ju som en galning. Hon är väldigt vältränad. Hon har alltid tyckt att det som är jobbigt är lite härligt. Man ska inte göra det för lätt för sig, det är din livsfilosofi.

– Ja, man ska inte sitta för länge och fika.

Nu är ni grannar på jobbet. Vad har ni för utbyte av varandra då?

– Det är idéer och påpekanden från Elsa. På Liljevalchs konsthall skulle jag göra något i stora skulptursalen, som är enorm. Jag frågade Elsa vad jag skulle göra, kanske lägga mattor på golvet? Nej, sa Elsa, du ska jobba med luften! Då kom det upp i mitt huvud att ja, jag ska hänga hundra misslyckade teckningar i små bollar från taket.

– Och det är rummet där folk instagrammar mest från Liljevalchs! säger Elsa Billgren och fortsätter:

– Mamma är min mentor. Jag måste hela tiden hänga med i trender och får aldrig stagnera. Det kan göra en ganska nervös och osäker. Då är det härligt att bara gå in här och få en dos av mammas självsäkerhet i det konstnärliga. Det är väldigt tryggt att kunna gräva ur den brunnen.

Tre konstnärssjälar

Helene Billgren: Konstnär, 67 år och uppvuxen i Mölndal. Utbildad vid Valands konstskola 1982-87, där hon träffade Ernst Billgren. Även Lars Lerin gick i samma klass. Jobbar med måleri, installationer av vardagsföremål och teaterscenografi. Kvinnan är ofta centralfigur i hennes konstnärskap, miljöerna spänner från hemmet till drömska landskap. Har tre barn: Andrea, Elsa och Sigge, de två yngsta tillsammans med Ernst. Paret skilde sig 2012, efter 30 års äktenskap.

Ernst Billgren: Konstnär, 62 år. Utbildad vid Valands konstskola 1982-87. Jobbar med med mängder av tekniker, från måleri och grafik till performance, skulptur och film. Har också skrivit böcker om vad konst är och debatterat konstbegreppet. Har barnen Elsa och Sigge tillsammans med Helene Billgren. Är sedan 2014 gift med Julia Billgren.

Elsa Billgren: Influencer och bloggare, 33 år. Född i Göteborg och uppvuxen i Änggården. Driver bloggen Elsa Billgren på Elle och poddar med kokboksförfattaren Sofia Wood. Driver därtill en uthyrningsfirma för vintageklänningar till bröllop. Är sedan 2010 gift med musikern Pontus de Wolfe som hon har sonen Lynn tillsammans med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.