Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Elitryttarens nya karriär – ponnykonster på Youtube

Från stallet via ”Bonde söker fru” till stjärnskott på sociala medier. Den motvilliga influencern Pontus Hugosson har fullt fokus på sina hästar – och roliga klipp på Youtube.
– Jag hoppas kunna ha det som yrke framöver.

Det luktar hö. Pontus Hugosson möter oss raskt på gården där han bott sedan slutet på 1990-talet. Han rider främst fälttävlan på elitnivå, men har också en annan karriär på lut – som youtuber.

– Många ryttare har andra sysslor vid sidan av, som tränare eller hästförsäljare. Att ligga ute och tävla kostar massa pengar. Min förhoppning är att jag kan bredda mitt yrke med att även kunna leva på mina videor.

Influencer en svår titel

Att tituleras influencer är dock inte något som Pontus Hugosson känner sig helt bekväm med. Men på Instagram har han 122 000 följare och nästan 10 000 prenumeranter på Youtube. Det kan nog vara så att ryttaren är på väg dit ändå.

– Jag skulle inte kalla mig själv för det, men jag kan förstå att andra kanske gör det. Jag ser mig först och främst som en ryttare, som också gör videor. Youtuber kan funka för det handlar om vad jag vill, att göra underhållande content. Influencers är mer att man vill påverka alla andra och det är jag kanske inte så mycket för.

LÄS MER: Barnmorskan Asabea Britton folkbildar om kvinnokroppen på Instagram

Stora profiler inom mode, smink, livsstil, träning, känns ofta igen. Men på andra sidan har vi influencers som bara publicerar innehåll om exempelvis vin, som ”Vintugg” eller mödravård som Asabea Britton, eller hästar – som Pontus Hugosson. Han är inte ensam om att lyfta ridsport i sociala medier, men att släppa in komik och göra tricks med minishetlandsponnyn Katitzi sticker ändå ut.

– Det är klart att man vill visa upp mer av hur det egentligen är. Att de som sitter på hästryggen är de riktiga krigarna, de är kavalleriet liksom. Den synen fanns inte när man var yngre, så det kan påverka lite då. Men samtidigt är jag inte rädd att göra narr av mig själv och ridsporten, man vill ju bjuda på när det är tokigt.

Hugosson började lägga upp olika videor med spexiga trick redan 2016, men det var först i somras som han tog beslutet att arbeta målmedvetet med Youtube.

– Det är en vanlig sak i dag, att filma och lägga upp i sociala medier, så jag drogs med mycket i det. Det fanns kanske inte en plan, men en gammal vilja att göra något av det, eller åtminstone prova och se om det går eller inte. Men det är tufft och tar sin tid.

Fem andra stora konton av häst-influencers:

Nellie Berntsson Gonzalez - 347 000 följare på Instagram.

Carl Hedin - 265 000 följare på Instagram.

Johanna Due-Boje - 103 000 följare på Instagram.

Nina Rademaekers - 100 000 följare på Instagram.

Stephanie Holmén - 54 000 följare på Instagram.

Hashtaggen #hästärbäst har också nära 100 000 inlägg på Instagram medan #hästar har 236 000 inlägg.

Kärlek till hästar

Hugosson har sammanlagt sex hästar. Fem stora tävlingshästar och så Katitzi som står och tuggar i sig hö till lunch när vi kommer för att säga hej. Bredvid närmar sig Wilson, en mörkbrun stilig sak med len mule och snälla ögon. Wilson syns också ofta i Hugossons videor, men det är Katitzi som är stjärnan.

– Din päls är ju helt galen nu, det blir så med vinterpälsen konstaterar ryttaren innan det är dags att göra ponnyn i ordning för en liten uppvisning.

Vi får se ett av de tricks som uppmärksammats på bland annat Instagram med över hundratusen visningar. I den av snöblandat regn slafsiga och sliriga paddocken sätter de i väg. Hugosson har inlines då det är för lite snö, annars har han skidor, och Katitzi drar honom snabbt framåt i galopp. Vid ett tillfälle blir hon så exalterad att hon sparkar bakut.

– Man känner hästarna så väl och märker direkt vilket humör de har. Men det är bra tryck i henne. Och det ligger mycket träning bakom. Jag slänger inte bara på massa grejer och kör utan vi jobbar på det tillsammans. Hästarnas välmående kommer alltid i första hand.

LÄS MER: Miljonstödet räddar Gothenburg Horse Show

LÄS MER: Ungdomar har stört och målat på hästar i Stenungsund

Fakta - Pontus Hugosson

Ålder: 31.

Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.

Bor: Med sin flickvän i Kungsbacka.

Gör: Tävlar på elitnivå i fälttävlan vilket är en mångkampstävling inom ridsport som består av grenarna dressyr, banhoppning och terrängritt. Har också en växande karriär som youtuber med fokus på tricks och stunts, samt parodier av hästvärlden. Medverkar i år i tv-programmet Talang tillsammans med Katitzi.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.