Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Elin Grelsson Almestad: Vänskapen behöver upprättelse

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I en klassisk monolog av komikern Jerry Seinfeld konstaterar han att det är omöjligt att skaffa nya vänner efter 30 års ålder. Du har redan din grupp av vänner, du har redan dina givna referensramar och är inte särskilt intresserad av träffa nya människor. Som barn räckte det med att möta ett annat barn för ni skulle bli vänner, men i dag är kraven skyhöga.

I sin grovhuggna generalisering har Seinfeld måhända en poäng. De senaste åren har SCB presenterat statistik på hur många som saknar en nära vän, senaste rapporten visade att 1 av 7 inte har någon utanför familjen som de känner att de kan tala om allt med. För den som av olika anledningar inte har haft vänner under skoltiden som stannat kvar eller mötte någon i de tidiga vuxenårens ofta intensiva umgänge är det inte lätt att hitta närhet som vuxen.

Förmodligen finns det dock fler faktorer än att personer över 30 helt enkelt inte är intresserade av att möta nya bekantskaper om de redan har vänner. Påtagligt i statistiken är exempelvis att män oftare saknar en nära vän än kvinnor. I mansrollen finns inte utrymme för nära relationer präglade av känslosamma samtal, närhet och kärleksyttringar, annat än mot en partner. Det är också en bidragande faktor till att män vid skilsmässa oftare upplever ensamhet och mår sämre än vad kvinnor gör.

Överlag är familjen en faktor. 30-årsåldern är också en ålder då många har en partner och även börjar få barn. Familjelivet blir lätt en sluten värld där få andra släpps in och inte under samma villkor som förr. Nära vänskapsband byts ut mot parmiddagar och en tvåsam fika blir besök hos familjen. I värsta fall innebär det en ytligare kontakt. I en tid där kärlek anses synonym med den amorösa, tvåsamma relationen är det lätt att glömma bort vad vänskap innebär och i stället lägga all sin kraft i parförhållandet. Partnern är inte bara den person som du är kär i, har sex med, skapar ett hem tillsammans med och kanske får barn med. Hen ska även vara din bästa vän som du pratar om allt med. Det skapar mycket press på en enda människa och en enstaka relation.

Vänskapen behöver upprättelse som den starka och viktiga kärleksrelation som den är. Kanske behöver inte partnern vara den som vet allt om dig och den som du alltid talar ut hos. Kanske kan man vara på olika håll och bygga nära band med andra människor även i en parrelation. Vänskapen behöver vårdas minst lika mycket som psykologer och kvällstidningar alltid uppmanar oss att vårda parrelationen. Att vara över 30 innebär att förhoppningsvis ha många år kvar av nära relationer med olika människor, såväl partners, gamla vänner som nya bekantskaper.