Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Elin Grelsson Almestad: Kuraget måste ständigt försvaras

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är lätt att tro sig veta vad man är för slags människa. En godhjärtad, anständig människa. Som håller sig på rätt sida lagen, följer samhällsregler, har ett någorlunda välgrundat sinne för etik och moral. Som vanligt folk är mest. Oavsett hur många gånger historien har visat att ”vanligt folk” och ”samhällsregler” snabbt kan förändras till de mest fasansfulla scenarion, där godhjärtade, anständiga människor plötsligt börjat hata sin granne, gett sitt tysta medgivande inför våld och övergrepp och offrat andra i rädsla för sin egen överlevnad är det som om vi inte riktigt kan ta in det. Det skulle aldrig hända oss.

Just nu spelar den fria teatergruppen Galeasen i Stockholm vårens omgång av den hyllade uppsättningen av Tadeusz Slobodzianeks Vår klass. Pjäsen är centrerad till en skolklass på tio barn i den lilla byn Jedwabne i Polen. Vi följer dem från 1930-talets början in i vår tid, från kommunistisk ockupation till minnesstunden av de 1 600 judar som förnedrades, torterades och brändes levande i en lada sommaren 1941. Länge löd historieskrivningen att det var de ockuperande tyskarna som dödat judarna i staden. I dag vet vi att det var byborna själva som gjorde det. Det var en vanlig sommarkväll i en vanlig liten by med vanligt folk, där halva befolkningen torterade och mördade den andra.

Det är märkligt att komma ut i just en sådan varm sommarkväll efter föreställningen. Syréndoft, solnedgång och glada människor som känns fjärran från alla onda mekanismer. Men de hakkors som prydde den by som dödade halva sin befolkning återfinns även här i samtida Sverige.

Samma dag som föreställningen visades vaknade EU-parlamentskandidaten Dror Feiler upp till ett hakkors sprayat på sin dörr. Under våren har många skolbarn mötts av samma tecken på sina skolbyggnader. På Vasa Real i Stockholm, med särskilda judiska klasser, var hakkorsen kompletterade med ordet ”judeäckel”. Vid judiska museet i Bryssel dödas fyra människor i ett antisemitiskt dåd samma helg. I EU-valet firar rasistiska partier stora framgångar, inklusive Sverigedemokraterna som får två mandat. Högerextrema Front National i Frankrike får fler mandat än samtliga Sveriges ledamöter. De vill bland annat förbjuda abort, stoppa utomeuropeisk invandring och återinföra dödsstraffet.

Man tror sig veta vad man är för slags människa. Man har ryggrad och kurage. Vanligt, hyggligt folk. Historien visar att det inte är så enkelt. Att kuraget ständigt måste försvaras. Att anständigheten måste utövas för att finnas. Vår klass kan ses som en relevant historieskrivning, men ännu mer är det en påminnelse om allt som står på spel i vår tid.