Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Elin Grelsson Almestad: Jag har min egen inre Annie Lööf

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det här året inleddes med en kris för Centerpartiet. Det nya parti­pro­gram­met orsakade internt kaos och mitt i allt stod Annie Lööf. Hon hade tagit en Thailandssemester för att komma bort från allt ett tag, få sol och värme och kunna koppla av, sådär som medelklassen gärna gör efter höstens prövningar och vinterns tärande mörker. I stället tvingades hon avbryta i förtid, resa hem för att reda upp falangstrider och bråk och betona inför ett samlat pressuppbåd att det inte var någon fara. Leende förklarade hon att det var bra med debatt och ”liv i luckan” och politiska kännare, twittrare och journalister konstaterade att hon nog inte hade förstått allvaret när hon stod där och log i en krissituation.

Jag tänker ofta på när Annie Lööf, förmodligen fortfarande jetlagad och kanske med sand mellan tårna, stod där inför pressen och försökte ge ett samlat och positivt intryck. Jag tänker på det så ofta att jag börjat tala om ”min inre Annie Lööf”.

Det är den där delen av mig som biter ihop, fast jag vill skrika. Som ler på det där sättet som kvinnor fått lära sig att le, för vi ser så otrevliga ut om vi är allvarliga. Den delen av mig som borde säga ifrån, bli arg eller ställa krav, men i stället ler överslätande och kanske kommer med något käckt utrop. Jag ler och Annie Lööf ler för det är det som vi har fått lära oss att göra.

Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet heter en feministisk överlevnadsguide till arbetslivet som gavs ut tidigare i höstas. Författarna Rebecka Bohlin och Sara Berg lyckas här med konststycket att skapa en värdefull självhjälpsguide med strukturell analys.

Det vanliga är annars att självhjälpsböcker är individfokuserade, medan böcker som ser saker i ett större perspektiv ger föga råd kring individens situation. Med gott om sakliga exempel från olika arbetssituationer illustreras olika strukturella fenomen som härskartekniker, dubbelarbete och synen på kvinnors arbete som mindre värt. Jag tror att det finns få kvinnor i arbetslivet, oavsett arbetsplats och yrke, som inte känner igen sig i någon av alla situationer som gestaltas i boken.

Bit inte ihop! Sätt gränser som ger redskap för att hantera din inre Annie Lööf och gör det lättare att säga ifrån. Jag önskar boken i julklapp till många kvinnor. Inte bara för att stärka sig själva, utan kanske också inleda ett samtal i vänskapskretsen eller på arbetsplatsen om hur vi egentligen mår i arbetet.

Ingen, varken en partiledare med sand mellan tårna eller en undersköterska på en underbemannad vårdavdelning, ska behöva bita ihop i alla lägen. Vi får alla säga ifrån när det behövs.