Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Elin Grelsson Almestad: Inte mitt påhitt att hårigt är fult

Elin Grelsson Almestad om att hålla kroppsbehåringen borta.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Till slut står jag inte ut längre. Det där håret som har fått växa fritt på mina ben under hela den långa vintern ryker. Jag försöker förstå varför det plötsligt känns viktigt, när jag egentligen är så ointresserad av att lägga tid och energi på att hålla kroppsbehåring borta. Men i takt med att graderna stigit och löven slagit ut har utsattheten blivit större. Det har blivit uppenbart att benen inte ser ut som de ska, när de utan skydd av kläder blottas i offentliga rum. Jag rakar bort håren för att jag känner mig ful.

Det finns många värre egenskaper än ful. Yrkesmässigt vore det en katastrof om jag exempelvis gick runt och kände mig korkad, då mitt arbete främst består av att tänka. För mina relationers skull vore det vanskligt om jag var elak eller tråkig. För egen del skulle jag aldrig i livet vilja mista min humor. Ful är ingen större fara. Om du inte är kvinna vill säga.

Den grundnivå som gäller för män – sköta sin kroppshygien och klä sig okej – gäller som bekant fortfarande inte för kvinnor. Journalisten Julia Skott skriver på sin blogg om förväntningarna om att en kvinna ska fixa hår och sminka sig innan hon möter världen. ”Om du blir obekväm av att jag inte anstränger mig för att vara söt i dina ögon, är det ditt problem och inte mitt”, konstaterar hon.

På Instagram har ett gäng kvinnor startat hashtaggen ”killperspektiv”. Här finns bilder som väldigt sällan förekommer på kvinnor, men nästan alltid på män. Foton tagna nerifrån, så att kvinnorna ser större ut, allvarliga miner och osminkat ansikte. Jag ser dem och tänker ”vad arga de ser ut”. Så ovan är jag att se osminkade kvinnoansikten utan leenden.

Det är små, aktivistiska skärvor i ett samhälle som gång på gång förklarar att det inte räcker. Du kan inte bara ha en funktionell, ren kropp och gå runt i världen och ägna din tid åt arbete, vänner, bildning och fritidsintressen. Du är kvinna och ditt arbete är framförallt skönhet.

På Facebook byter kvinnliga vänner kön i informationen om sig själva, för att ”kvinna” innebär ett ständigt bombardemang av bantningsreklam. I kollektivtrafiken hänger reklam om en ny teknik för att förstora läppar, bilden föreställer ett kvinnoansikte. Kliniken erbjuder även nydanande metoder inom att ta bort fett från kroppen och bli av med oönskad hårväxt.

Vem är det som önskar bort hårväxten? Jag vet inte, där jag står och sliter med rakhyvlarna på de yviga buskarna som växt under vintern. Jag vet att jag önskar bort dem för att slippa känna mig ful. Men den som skapat känslan av att vara ful med kroppsbehåring är inte jag. Jag anklagar dig, samhället, för den känslan.

SKRIBENTEN

Elin Grelsson Almestad är kulturskribent och författare. Hon är oerhört imponerad av kvinnor som är bra på att sminka sig, men önskar att det var okej att strunta i smink.