Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Elin Grelsson Almestad: Dags att vidga bilden av Twitter

Det finns inte ett Twitter utan en massa röststarka kluster av redan inflytelserika människor, skriver Elin Grelsson Almestad.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den årliga genomlysningen av svenska Twitter – Twittercensus – skulle, med viss bäring, kunna kallas för navelskådande. Enbart för den del av det svenska folket som använder Twitter kan det finnas något syfte med att se på alla de noder och pilar som tillsammans utgör samtliga twittrare och deras kontakter. Den enorma grafen är ett gyttrigt universum, som knappast är av intresse för någon som inte befinner sig någonstans i den där galaxen.

Men Twittercensus är det enda verktyg som, till skillnad från listor över de mest inflytelserika twittrarna och följarantal, faktiskt visar på Twitters mångsidighet. Här finns en mängd kluster av olika sorters twittrare som tillsammans utgör ett eget litet solsystem av diskussioner och länkningar. Twitter är så pass stort i dag att vi inte kan tala om ett enda Twitter.

Likväl görs det hela tiden. När andra medier talar om Twitter rapporteras det om vilket som varit ämnet för dagen där. ”Twitterstorm” och ”Twitterbråk” får det att verka som om en halv miljon svenskar gått ut i raseri på 140 tecken över samma sak. I själva verket är det ett fåtal, röststarka kluster av redan inflytelserika människor som avses med dessa rubriker. På andra håll i galaxen händer helt andra saker.

Det är en viktig slutsats eftersom det i bästa fall kan leda till en bättre diskussion om det sociala mediet. Tv, radio och tidningar måste upphöra med slarviga rapporteringar som hänvisar till ett helt universum av röster, utan i stället tydliggöra vilka grupper som faktiskt rasar över flyttade Tintinböcker eller varnar för REVA-kontroller i tunnelbanan. Likaså går det inte heller att tala om Twitter som ett enda forum. Du må vantrivas med formatet och det fåtal tecken som utgör utrymmet, men det flöde som du väljer att följa är ditt val.

Se grafiken: http://twittercensus.se/graph2013/