Elin Grelsson Almestad: Centern lämnar målet öppet

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är svårt att sluta tänka på Kent Johansson. Centerns tidigare EU-parlamentariker som var förstanamn även i detta EU-val, men som några dagar efter valet fick se sig omkryssad av Fredrik Federley.

Kent är den gamla sortens centerpartist, den som jag själv – uppvuxen på landsbygden i ett starkt centerfäste – känner igen så väl. Jordbruksfrågor och miljö, decentralisering och hela Sverige ska leva. I rutig skjorta satt han på valnatten i SVT:s valstudio efter att ha anlänt från en valvaka där han – trots förstanamnet – fick se sig bortskuffad. Nyhetsmagasinet Fokus reportage från Centervakan är plågsam läsning. Kent Johansson försöker tala med journalister, men blir överröstad av ett trettiotal personer som viftar med ”Federley till EU-skyltar” och skriker så högt de kan. När Annie Lööf fotograferas med kompisen Federley, tillika tredjenamnet, försöker Johansson pressa sig in i bilden från vänsterflanken. Till slut drar han sig undan med de närmaste medarbetarna som tillsammans svär över att ”de har passerat alla gränser”.

ANNONS

I förlängningen handlar det inte bara om ett personval utan om vägen som Centerpartiet har stakat ut. Från att ha varit landsbygds- och jordbrukspartiet har den så kallade Stureplanscentern alltmer präglat och profilerat partiet. På Centerpartiets hemsida formuleras att ”landsbygdsperspektivet är grundfundamentet i all vår politik”, men det följs främst av formuleringar om att fler jobb ska skapas, enligt samma mall som Moderaterna delat ut till samtliga allianskamrater.

Var är det Centerparti som reagerar när glesbygdscentrum stänger ner all service och bönder lägger ner verksamheten efter att stora koncerner pressat ner priserna bortom rimlighetsnivå? Vad säger Centerpartiet om att Alliansens privatisering av apotek lett till att boende på landsbygden förlorar möjligheten att hämta ut sin medicin på närmaste orten, medan apoteken står på rad efter varandra i storstäderna?

”En levande landsbygd”, strävar Centerpartiet efter men deras enda konkreta förslag är att bygga ut bredbandet så att det går att jobba varifrån som helst. Det är ett förslag som möjligen kan attrahera den downshiftande storstadsväljaren som söker efter ett hus på landet att konsultarbeta ifrån.

I ett bredare perspektiv är frågan vem som överhuvudtaget vill ta i landsbygden när storstadsväljarna ska attraheras. Just nu är målet öppet åt Sverigedemokraterna att komma in med en populistisk och förenklad retorik. Inför höstens val är storstäderna i kamerans blickfång och resten av landet de som försöker pressa sig in i bild.

ANNONS
ANNONS