Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Grelsson Almestad: Elin Grelsson Almestad: Ökad press ger stress och ångest

Social- försäkrings- minister Ulf Kristersson skjuter från höften anser Elin Grelsson Almestad.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Närmare fyra av tio som är sjukskrivna har en psykisk diagnos. Framför- allt ökar antalet bland kvinnor och bland unga. En av fem arbetande svenskar har problem med ångest, oro, depression eller sömn.

Det är oroväckande siffror. Inte minst när de sätts i samband med rapporter om ökad press i arbetslivet. En osäker arbetsmarknad av ”flexibla” arbeten för framförallt unga gör att du aldrig är bättre än din senast arbetade timme eller ditt senaste vikariat. Bland exempelvis sjuksköterskor och barnmorskor finns en starkt uttalad oro över arbetsmiljön och bristen på återhämtning. Flera undersökningar vittnar om höga sjukskrivningstal bland pressade doktorander och universitetsanställda. Stressen och ångesten finns i många sektorer i samhället. Att det resulterar i ökade sjukskrivningar är en oundviklig konsekvens.

För socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är dock svaret ett annat. Den bästa ordinationen för någon som har blivit sjuk av att arbeta för mycket är att börja arbeta igen. Kristersson skjuter från höften och spekulerar i att det kan vara direkt skadligt för människor att gå hemma i stället för att återgå till arbete så snabbt som möjligt. Resonemangen landar i en slutsats om att liknande tidsbegränsningar som sker vid ett brutet ben är rimliga även vid psykisk ohälsa.

Men själen är inget brutet ben. Det mänskliga psyket är komplext och går inte att fångas in i byråkratiska sjukförsäkringsregler. Ett arbetsliv som gör oss sjuka kan inte bota oss med samma medel. Det här vet både Kristersson och regeringen. Precis som de vid det här laget borde ha förstått att den långsamma rehabilitering av människor med psykisk diagnos som bör ske sällan fungerar idag. Problemet är snarare att de inte är intresserade.

I arbetslinjen finns inget utrymme för stress, ångest, sorg eller psykiska diagnoser. Inte heller kan desperata rop från vare sig universitetsvärlden eller vården tas på allvar. Det kostar pengar att både skapa bättre arbetsmiljöer, tryggare arbeten och bättre psykiatrisk vård och rehabilitering. Precis som när Kristersson för ett par månader sedan uttalade sig om att det är människors ansvar att hålla sig i trim för att orka arbeta senare i livet – oavsett yrke och arbetsbelastning – är det nu individens ansvar att inte bli för stressad, ångestfylld eller psykisk sjuk, inte det arbetsliv som kör slut på individen.

Människor går sönder i det här samhället. Men arbetslinjen är inte intresserad av människor utan av sysselsättning och ökad produktionstakt till varje pris, även på bekostnad av både fysisk och psykisk hälsa.

ELIN GRELSSON ALMESTAD ...

... är kulturskribent och författare. Hon rekommenderar Karin Johannissons Melankoliska rum för mer läsning i ämnet.