Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elektrikernas strejk stoppar kulturlivet

Den pågående transportstrejken i Frankrike berör även kulturlivet. Flera teater-, balett- och operaföreställningar har ställts in då elektrikerna strejkar.
- Hur kan man uppskatta en balett utan dekor? undrar Beverlyn Hayes misslynt. Hon har kommit från London för att gå på Parisoperan.
I söndags fick hon se och höra Nötknäpparen i koreografi av Nurejev. Men på scen fanns ingen dekor, eftersom elektrikerna strejkar.
Parisoperan drabbades redan i slutet av oktober av strejker. Då ställdes Tosca och La Traviata in på Opera de Bastille och Opera Garnier.
Paris två operahus har 1 680 anställda, varav ett betydande antal elektriker. De strejkar mot att deras pensionsvillkor ska försämras.
Den tekniska personalen går i pension vid 55 års ålder. Det är för tidigt anser president Sarkozy som också anser att intjäningsåren bör bli fler.
Elektrikerna på operan har inga fasta arbetstider. De kan tvingas jobba sena kvällar och helger, allt efter föreställningarnas behov. Därför har man hittills velat ge en extra favör i form av tidig pension.
Många statliga museer är nu också stängda, och flera radio- och tv- program kommer inte att sändas.
Teatern La Comedie Française har redan varit i strejk under två kvällar, men spelar för tillfället. Dagens förhandlingar mellan fackförbunden och regeringen kommer att vara avgörande för teaterns framtida föreställningar.
Till gårdagens omfattande demonstrationer anslöt sig även teaterdirektörer och skådespelare för flera statssubventionerade teatrar. De ville försäkra sig om att kulturen skonas från den sittande högerregeringens politik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.