Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Eldkvarn-basisten fri från cancern inför återföreningen

Eldkvarns basist Tony Thorén är friskförklarad från sin strupcancer och lycklig att Plura Jonsson ringt in bandet för en återförening.
– Att inte få spela med Eldkvarn har varit en stor sorg att bearbeta.

Basisten och producenten Tony Thorén hade tillbringat hela sitt vuxna liv i rockbandet Eldkvarn som bildades 1971. När sångaren och låtskrivaren Plura Jonsson vid en hotellfrukost 2015 plötsligt förklarade att han var klar med Eldkvarn kom det som en fullständig överraskning.

– Jag var inte alls beredd på det. Men Plura var väldigt bestämd. Det kom som en chock och har varit en stor sorg att bearbeta sedan dess. För mig som varit i samma band så länge var det ju inte direkt läge att starta något nytt, det kändes nästan som ett yrkesförbud, förklarar Tony Thorén.

I december samma år drabbades sedan Tony Thorén av strupcancer och tvingades till en operation.

”De kunde se att jag hade en tumör som gick rakt igenom hela strupen så det går liksom inte att tänka bort. Det gick så jävla fort”, sade han till Aftonbladet då.

Plura ringde för några veckor sedan

I dag är Tony Thorén friskförklarad, har skrivit en bok och tar sig an producentuppdrag. Hans röst är märkt av sjukdomen och behandlingen som krävdes och som också berövade honom på luktsinnet.

– Det känns tråkigt förstås, det är inte lika roligt med mat längre, konstaterar han.

Glädjen inför musiken har han dock kvar och är sugen på att spela. Han har inte pratat med de andra i bandet sedan Plura Jonsson ringde för några veckor sedan och kollade om alla var sugna på en återförening.

– Som jag förstått det är alla glada och sugna och jag tror inte det finns några direkta saker som ligger och skaver. Vi ska börja repa i november och spela in skiva i januari. Turnén blir först nästa höst. Det kommer kanske kännas lite konstigt först, men efter ett par dagar tror jag allt är som vanligt, säger Tony Thorén som inte hunnit höra de nya låtar som Plura Jonsson skrivit med sikte på den kommande skivan.

Plura besökte Tony på sjukhuset

Plura Jonsson har i tidigare intervjuer berättat att han inte haft kontakt med någon i bandet förutom sin bror Carla. Förutom den gången han hälsade på Tony Thorén efter canceroperationen.

– Han var uppe på sjukhuset, sedan dess har vi inte setts, bekräftar Thorén som dock tror att tiden man varit ifrån varandra och sin publik kan ge en ny slags frihet.

– Mycket gick på gammal vana, nu hoppas jag vi kan få en nystart på många olika sätt och göra det vi vill just nu istället för det alla förväntar sig.

FAKTA: Eldkvarn

Bildades: 1971 i Norrköping.

Medlemmar: Plura Jonsson, Carla Jonsson, Tony Thorén, Werner Modiggård, Claes von Heijne.

Kända låtar: ”Kärlekens tunga”, ”Alice”, ”Fulla för kärlekens skull”, ”Pojkar, pojkar, pojkar” mfl mfl.

Aktuella: Återförenas efter sex år isär. Nytt album spelas in i januari, turné till våren. En bok om bandet skriven av journalisten Håkan Lahger kommer i april.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.