Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

El Sistema hotas av nedskärning

Fyra miljoner i sparbeting drabbar kultur- och fritidssektorn på Norra Hisingen hårt. Efter indragna tjänster för bibliotekarier, fritidsledare och musiklärare hotas nu kulturskolan El Sistema.

Kultur- och fritidsverksamheten på Norra Hisingen, det vill säga stadsdelarna Backa, Brunnsbo, Kärra, Rödbo, Skogome, Skälltorp, Säve och Tuve, har gått med underskott in i verksamhetsåret 2013 och tvingats skära ner på personal och verksamheter. Fyra miljoner kronor ska sparas och de åtgärder som hittills är gjorda räcker inte.

– Den signal vi fått från stadsdelsnämndens ordförande är att vi antingen måste skära ytterligare överlag eller kraftigt begränsa vår El Sistema-verksamhet, bekräftar Camilla Sarner, sektorschef för kultur- och fritid i SDF Norra Hisingen.

Att upprätthålla nuvarande kvantitet på El Sistema-undervisningen, som bygger på att barnen i musikskolan träffas flera gånger i veckan för musikundervisning på eftermiddagstid, är inte längre möjligt.

Sparkravet sammanfaller olyckligt med flera satsningar för barn i området som från och med i år skulle övergå från projekt till ordinarie verksamhet. Vid sidan om El Sistema, även en liknande satsning på fotbollsskolan Backa BK.

Thomas Martinsson (MP), kulturkommunalråd och ordförande i Götborgs kulturnämnd, beklagar situationen, men hoppas samtidigt att man inom stadsdelen ändå ska kunna hitta en lösning som räddar El Sistema-verksamheten kvar, i någon form.

Kulturnämnden har de senaste åren satsat flera miljoner kronor, så kallade stimulansmedel, på att utveckla El Sistema i samtliga stadsdelar i Göteborg. Detta är det första bakslaget för kulturskolan som med förebilden i Venezuela startade i Hammarkullen för fyra år sedan och sedan dess fått spridning i hela Norden.

– Allt förebyggande arbete är av stor betydelse för att motverka sociala problem och där vet vi ju att kultursatsningar är viktiga. Jag hoppas att man väger in det ordentligt i sina beslut nu, säger Thomas Martinsson, som samtidigt påpekar att han har förståelse för att stadsdelsnämnden kräver åtgärder av kultur- och fritidssektorn för att få ekonomin i balans.

Beslut om besparingarna fattas den 29 oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.