Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eggers är speciellt för Patti Smith

Patti Smith älskar Hotell Eggers. Hit kommer hon för att äta gott, och här utspelar sig en avgörande scen i hennes kommande deckare. Men vad är det som gjort att hotellet fastnat hos en av vår tids största rockikoner?

Att kliva in i huvudentrén på Hotell Eggers är att kliva in i ett annat sekel. Jag slås av dova färger (trots starkt solljus), överdimensionerade kristallkronor och välkomnande sammetsfåtöljer.

"Not everyone gets the chance to live in the presence but with references more than a hundred years back" står det på hotellets informationsfolder.

– Jag älskar Eggers. Det är verkligen ett speciellt ställe, jag har bott där flera gånger. En gång blev jag inbokad på ett annat ställe i Göteborg men då åt vi ändå alla måltider på Eggers, sa Patti Smith när GP träffade henne i sitt hem i New York.

– Jag har alltid känt att Sverige är en bra plats för att skriva, och jag älskar svenska deckare. Varje gång jag är vid havet i Sverige får jag samma känsla. Jag skulle verkligen vilja testa att vara där en längre period och skriva, sa hon i gårdagens Aftonbladet.

För två år sedan uppskattade Patti Smith, lite skämtsamt, att 68 procent av deckaren var färdigskriven. I en intervju med TV4 erkände hon sin kärlek till Henning Mankell, och berättade att Eggers-scenen i hennes egen deckare gestaltar en avgörande händelse. Varför hotellet ligger henne så varmt om hjärtat, vet ingen.

– Det kanske är för att det är så bevarat, menar bartendern och sveper med handen över de dukade borden i matsalen.

Delar av byggnaden är från 1820, men det var först efter att järnvägen invigdes 1859 som Järnvägshotellet etablerades. Emil Eggers, som tog över hotellet 1883, utvidgade och moderniserade hotellet fram till den storslagna invigningen i november året därpå. Hotellet innehöll då "... öfver 100 rum och salonger, ett elegant kafé, af glastak öfvertäckt gård, elevator, elektriskt ljus ...".

Med omständigheterna i bakhuvudet, tycker jag mig se Smiths avtryck i de robusta träväggarna, de nertrampade mattorna – och hör inom mig introt till Because the night på de slitna pianotangenterna i foajén.

Hotell Eggers receptionist, som kallar sig ett stort Patti Smith-fan, känner till att ett avsnitt i den planerade deckaren utspelar sig just här.

– Ja, det vet vi. Man kan ju hoppas att det är en nyckelscen, säger hon uppspelt.

Om det är hit hon tar sig för att sova efter lördagens spelning på Trädgårdsföreningen är oklart. Hemlighetsfulla anställda visar inga tecken.

Nedan kan du ta del av GP:s Spotifylista inspirerad av låtarna Patti Smith spelat under den pågående turnén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.