Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter succén: Ny bokmässa i Angered

Förra året öppnade Angereds bokmässa, en ny litterär mötesplats utanför stadskärnan. Nu står det klart att den populära bokmässan återuppstår i höst.

Den 22 september 2018 slogs dörrarna upp för Angereds bokmässa. Arrangemanget – med paneldiskussioner, bokförsäljning och över 70 medverkande författare, förlag och organisationer, såväl etablerade som oetablerade – blev en publiksuccé. Nu står det klart att mässan kommer tillbaka i höst.

– Det känns viktigt för oss att fortsätta det vi förberett i många år, särskilt när vi känner att det finns ett sånt behov, säger poeten och författaren José H. Romero, en av initiativtagarna till bokmässan.

LÄS MER: Publiksuccé för Angereds Bokmässa

"Wow - vad bra det blev!"

Han får medhåll av Anni-Frid Frisk, producent på kulturhuset Blå stället.

– Vi insåg på en gång efteråt att ... wow, vad bra det blev, vilket engagemang! Vi hade ganska begränsade resurser förra året. Nyligen insåg vi att vi i alla fall kunde få ihop motsvarande summa igen, och då kände vi att vi ville fortsätta det vi påbörjat.

José H Romero framhåller vikten av att lyssna på de boende i området.

– Många har skrivit till oss att de känner sig hemma på bokmässan här. De har bett om en fortsättning. Så vi trollar fram en till bokmässa även om det inte finns så mycket pengar.

Liksom 2018 blir bokmässan ett samarrangemang mellan Kulturhuset Blå stället, Folkets hus i Hammarkullen, Biblioteken i Angered och föreningen Blå ställets vänner.

LÄS MER: Litteratur på flera scener även i höst

En mer intim Bokmässa

Vad har bokmässan i Angered som bokmässan i Göteborg inte har?

– Precis som förra året ser vi oss som ett komplement till Göteborgs bokmässa, och vi hade också ett gott samarbete med dem förra året, säger Anni-Frid Frisk och fortsätter:

– Vi skapar ett litterärt sammanhang utanför stadskärnan och det tycker jag är jätteviktigt. Att det är en begränsad yta gör bokmässan mer intim. Besökarna kommer nära författarna, vilket har uppskattats. Det finns många skrivande människor här i Angered, så det är en perfekt plats. Vi vill lyfta en målgrupp som annars lätt osynliggörs.

José H Romero poängterar att mässan lyfter fram minoritetsspråk.

– Allt är inte inriktat på svenska språket. Våra författare kan vara flerspråkiga och kanske inte medverkar i stora arrangemang i stan. Det kanske är för stort för dem.

I vår öppnar arrangörerna för ett författarupprop.

– Det ska inte bara vara vi som bjuder in, utan vi vill uppmana folk att anmäla sig. Jag tror att det möjliggör för fler personer att få komma till tals, säger Anni-Frid Frisk.

Angered bokmässa

Invigdes: 22 september 2018..

Återuppstår: 21 september 2019.

Äger rum: På Kulturhuset Blå stället i Angered.

Bakgrund: Tillkom på initiativ från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.