Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Efter succén med bion - drive-in-konserter nästa

Nu adderas fler filmer till repertoaren på Göteborgs första drive-in bio. Bland dem "Sune – Best man" och kritikerrosade pusseldeckaren "Knives out". Om förutsättningarna tillåter kan det dessutom snart bli drive-in-konserter på Bananpiren.

Fredagen 3 april var det premiärdags för Göteborgs första drive-in biograf på Bananpiren i Frihamnen. Initiativet kommer från teknikförtaget Hyrljudet i samarbete med Bananpiren, 333 company och Bio Roy.

LÄS MER: Premiär för drive-in-bio på Bananpiren: "Fantastiskt initiativ"

Filmerna visas på en 80 kvadratmeter stor bildskärm, och ljudet rattar besökarna själva in på FM-radion i sina bilar.

– Allt det tekniska fungerade perfekt och stämningen på plats var närmast lyrisk, berättar Anna Reimegård, verksamhetsansvarig för bio Roy om premiären.

– Alla vi som jobbade fick så mycket kärlek av besökarna.

LÄS MER: Hon tar över verksamheten på Bio Roy

Dialog med folkhälsomyndigheten

Stärkta av gensvaret har arrangörerna nu ökat antalet filmtitlar, och kommer att erbjuda drive-in-bio åtminstone april ut.

– Vi för en dialog med Folkhälsomyndigheterna om den nya regeln om sammankomster för max 50 personer. Om den verkligen också ska omfatta oss, berättar Anna Reimegård.

– Det lutar åt att vi kanske kan få till ett undantag, eftersom det rör sig om människor i bilar. Men vi för diskussioner och ingenting är ännu klart.

"Fint att kunna ge någonting"

Om restriktionen om max 50 personer hävs, och antalet bilar på drive-in-bion istället kan bli 130 som det var tänkt från början, går ekonomin ihop.

– Då kommer vi att kunna visa ännu mer film. Just nu gör vi alla det här helt ideellt, för att det är fint att ändå kunna ge någonting till andra i den här tiden.

LÄS MER: Hagabion stänger efter regeringens besked

Bland drive-in-bions nya titlar märks "Sune – best man" med solklar Göteborgskoppling, eftersom Tomas von Brömssen syns i rollen som Sunes morfar. Samt "Knives out" där Bond-skådisen Daniel Craig är i högform som detektiv. Filmen, som är en hyllning till Agatha Christies pusseldeckare i allmänhet och Hercule Poirot i synnerhet, fick högsta betyg av GP:s filmkritiker Mats Johnson.

LÄS MER: Recension: Knives Out

LÄS MER: De startar drive-in-bio på Bananpiren

Drive-in-konserter nästa

Även drive-in-konserter planeras framöver på Bananpiren, förutsatt att arrangörerna får de tillstånd som krävs, och att inte ännu strängare restriktioner införs angående folksamlingar i Sverige.

– Vi har fått förfrågningar om konserter och planerna är i full gång, bekräftar Anna Reimegård.

Tanken är att bygga upp en scen framför bildskärmen, för att där hålla live konserter som även streamas på skärmen simultant. Precis som när det gäller drive-in-filmen kommer ljudet till besökarna genom FM-radion i deras bilar.

– Skärmen ger ju så många möjligheter, säger Anna Reimegård entusiastiskt.

– Teatrar och operor skulle också kunna livestreamas på liknande sätt. Vi skulle till och med kunna göra konstvandringar!

LÄS MER: Cinema paradiso blir niente i Coronans tid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.