Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter skyddsstoppet: Biblioteken i Göteborg öppnar på nytt

Fackförbundet Vision häver nu sitt skyddsstopp på biblioteken i Göteborg. I dialog med arbetsgivare och Arbetsmiljöverket har man tagit fram en åtgärdsplan. Med det öppnar biblioteken på nytt under torsdagen, vilket P4 Göteborg var först med att berätta.

I tisdags införde Vision ett skyddsstopp på 24 bibliotek i Göteborg. Fackförbundet såg en överhängande smittorisk för personalen, en bild som inte delades av arbetsgivaren Göteborgs stad.

– Det här är inget enkelt beslut att ta, men väl underbyggt, sade Eva Halleröd, huvudskyddsombud för fackförbundet Vision och kulturförvaltningens klubbordförande som ligger bakom beslutet.

Arbetsmiljöverket kallades in och samtalen tog fart mellan fackförbundet och kommunen. Nu har man också kommit överens om en åtgärdsplan.

Arbetsmiljöverket ser ingen fara för liv och hälsa

Exempelvis ska fler plexiglas och nya avgränsningar sättas upp. Dessutom ses hemarbete och schemaläggning över.

– Vi känner oss inte helt nöjda. Vi hade velat ha skyddsstoppet på plats tills åtgärderna var genomförda. Men det är 24 olika bibliotek, med 24 olika behov. Det är vad vi tampades med. Nu är det fart även om vi hade önskat det för längesen, säger Eva Halleröd.

Hon berättar att det är med blandade känslor som hon häver skyddsstoppet. Beslutet kom efter diskussion med Arbetsmiljöverket. Myndigheten tycker att åtgärderna är bra och ser ingen risk för liv och hälsa.

LÄS MER: Skyddsstopp införs på alla Göteborgs folkbibliotek

– Jag valde att dra tillbaka skyddsstoppet. Annars hade myndigheten gjort det. Det viktiga nu är att följa upp så att åtgärderna genomförs, säger Eva Halleröd.

Beskedet innebär att 24 bibliotek i Göteborg nu öppnar igen. Däremot inte Göteborgs stadsbibliotek som har varit stängt sedan tidigare genom ett beslut av Göteborgs kulturnämnd.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.