Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter politiska kritiken - Gustavo Dudamels turné ställs in

Göteborgs symfonikers förre chefdirigent, Gustavo Dudamel, har kritiserat regeringen i sitt hemland Venezuela. Nu ställs hans turné tillsammans med National Youth Orchestra of Venezuela in: "Jag hoppas att Gud förlåter dig", har president Nicolás Maduro tidigare hälsat.

Gustavo Adolfo Dudamel Ramírez är ursprungligen från Venezuela och har bland annat varit chefdirigent för Göteborgs symfoniker mellan 2007 och 2012. År 2010 utsågs Gustavo Dudamel till Årets göteborgare och 2012 till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Idag är han musikalisk ledare för Los Angeles Philharmonic. Men nu skriver The New York Times att regeringen i Venezuela ställt in deras USA-turné tillsammans med National Youth Orchestra of Venezuela.

Vädjade: "nog är nog"

Just nu pågår en social, ekonomisk och politisk kris i Venezuela. Något Gustavo Dudamel kommenterat. I maj dödades den 17-åriga El Sistema-violinisten Armando Cañizales under en gatuprotest. Då skrev Gustavo Dudamel ett uttalande där han vädjade till regeringen att "nog är nog". Under sommaren skrev han en debattartikel i The New York Times där han fördömde regeringens planer om att skriva om landets grundlagar.

–  Det är inte det att jag inte har talat förut, jag har talat genom musiken, genom mina projekt, med El Sistema. Men i den stunden när det blir blod på gatorna, det är oacceptabelt. Landet måste enas. Det är därför jag ville skicka det här meddelandet, till politikerna, till presidenten till alla i regeringen: ni måste stoppa detta! Det spelar ingen roll vilken sida offren befinner sig på, poängen är att det är venezolaner som dör. Det får inte hända. Jag skulle älska att kunna ena mitt land. Vi har en stor kris, och det största och svåraste är att den handlar om våra värderingar. Vi måste tänka på barnen, vad ger vi dem. Vi måste bespara dem detta, har han tidigare sagt till GP.

LÄS MER: Gustavo Dudamel släpper inte taget om Göteborg

Gustavo Dudamel är en av Venezuelas mest betydelsefulla kulturpersonligheter och hans kritik har inte gått obemärkt förbi presidenten Nicolás Maduro. Enligt El Nacional ska beslutet om den inställda turnén ha kommit direkt från presidentens kontor. Beslutet ska ha tagits bara dagar efter att presidenten hånat Gustavo Dudamel i en tv-sändning. 

"Välkommen till politiken, Gustavo Dudamel. Men handla etiskt och låt dig inte luras till att attackera rörelsens arkitekter för unga tjejer och killar. Jag hoppas att Gud förlåter dig", ska presidenten bland annat ha sagt enligt The Associated Press.

LÄS MER: “Venezuela behöver omvärldens hjälp”

Vill kämpa för en bättre värld

På Twitter skriver Gustavo Dudamel om den inställda turnén och berättar att det är "förkrossande". "Min dröm om att få spela med dessa underbara unga musiker blev inte verklighet denna gång." Men samtidigt skriver han att de kommer fortsätta spela och kämpa för ett bättre Venezuela och en bättre värld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.