Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Efter plagiatanklagelser: upptejpad banan kan bli rättsfall

Konstnären Maurizio Cattelans verk, en banan silvertejpad mot en vägg, blev viralt när det såldes för 120 000 dollar. Han anklagades då för plagiat av en annan konstnär. Nu kan det gå till rättegång, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Det var konstnären Joe Morford från USA som menade att Cattelans konstverk från 2019 hade för stora likheter med hans eget verk ”Banana & orange” från år 2000.

Nu har en federal domare i Florida slagit fast att fallet kan gå vidare till domstol. Detta eftersom Morford har framfört tillräckliga bevis på att det finns stora likheter mellan de skyddade elementen i banankonstverken.

”Tur för domstolen är att frågan om huruvida en banan tejpad mot en vägg kan vara konst är mer av en metafysisk fråga, men den juridiska frågan som domstolen står inför kan vara precis lika svår – har Morford anfört tillräckliga bevis på att Cattelans banan inkräktar på hans banan” skrev domaren Robert N. Scola i sitt rättsbeslut, enligt CNN.

ANNONS

Joe Morford kräver skadestånd på över 390 000 dollar.

Maurizio Cattelan visade verket med titeln ”Comedian” på konstmässan Art Basel i Miami år 2019. Bananen åts sedan upp av konstnären David Datuna.

LÄS MER:Banankonstverket är nästan för bra för att vara sant

LÄS MER:Dyr banankonst åts upp av besökare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS