Efter kritiken – nu kan alla se julkalendern

Årets tv-kalender, ”En hederlig jul med Knyckertz”, kunde vid premiären bara ses innanför Sveriges gränser, något som upprörde många utlandssvenskar. Nu backar Sveriges Television och löser rättigheterna så att alla kan se den.

Den 1 december var det i vanlig ordning premiär för Sveriges Televisions årliga tv-kalender. ”En hederlig jul med Knyckertz” är den 63 julkalendern sedan starten 1960 och är skriven av Anders Sparring med bland andra Gizem Erdogan, David Sundin och Gunnel Fred i huvudrollerna.

Julkalendern går både i linjär tv och på SVT Play, men de utlandssvenskar som tänkt följa serien via strömningstjänsten blev på onsdagsmorgonen besvikna. Av rättighetsskäl kunde programmet inte visas utanför Sverige, rapporterar TT.

LÄS MER: Recension: ”Julkalendern – En hederlig jul med Knyckertz”, SVT

”En stor sorg”

Även Aftonbladet har skrivit om detta, och varit i kontakt med upprörda tittare. Till tidningen skrev en utlandssvensk att ”Det är sorg runt om i världen. Våra barn ser fram emot de mysiga stunderna i december varje år.” En annan hörde av sig och menade att det var ”tråkigt när det dessutom är svårt att resa hem till familj och vänner sedan två år”.

– Vi har fått många och starka reaktioner från våra tittare som bor utomlands. De kunde inte se premiärprogrammet av julkalendern och blev väldigt besvikna, säger Pernilla Ståhl, kommunikationsansvarig på SVT, till TT.

På grund av reaktionerna valde man att lösa problemen och senare under onsdagen gick tv-julkalendern att se i hela världen. På sociala medier lät SVT meddela att:

”SVT och produktionsbolaget Unlimited stories kommer nu med en tidig julklapp. Vi har löst rättigheterna för 'En hederlig jul med Knyckertz' så du och alla andra kan få följa den tillsammans.”

”En hederlig jul med Knyckertz” går att ses i hela världen på SVT Play till och med den 1 januari 2022.

LÄS MER: "Familjen Knyckertz" blir årets julkalender

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.