Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I teckningen från rättegångsdagen 8 juli visas Jeffrey Epstein tillsammans med sina advokater Martin Weinberg och Marc Fernich. Epstein stod åtalad för att ha skapat ett traffickingnätverk mellan 2002 och 2005 för att utnyttja minderåriga flickor sexuellt. Bild: Elizabeth Williams
I teckningen från rättegångsdagen 8 juli visas Jeffrey Epstein tillsammans med sina advokater Martin Weinberg och Marc Fernich. Epstein stod åtalad för att ha skapat ett traffickingnätverk mellan 2002 och 2005 för att utnyttja minderåriga flickor sexuellt. Bild: Elizabeth Williams

Johan Wanloo: Efter Jeffrey Epsteins död släppte alla spärrar

Johan Wanloo skriver om konspirationsteorierna runt den sexbrottsanklagade miljardärens självmord.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jeffrey Epstein begår självmord i sin fängelsecell.

Egentligen borde historien vara över där.

Men det är 2019 nu. Folk tror att jorden är platt. Björn Ranelid tror att det är krig i Bergsjön. En serietafsande mytoman och dokusåpaprogramledare är USA:s president.

Precis allt i vår tillvaro är så sanslöst skruvat att vi inte kan acceptera att en sexbrottsanklagad miljardär tar sitt liv under ett obevakat ögonblick.

LÄS MER: I Björn Ranelids land är det krig

För en normal nyhetskonsument har det har varit omöjligt att undvika Jeffrey Epsteins överlägsna leende de senaste månaderna. Snaskighetsmätaren slog i botten gällande precis allt i den här historien om en mystisk miljardär som umgås med världens mäktigaste människor när han inte våldtar unga kvinnor på sin privata ö. Han hade förmodligen hållit på ännu om inte en kombination av polisarbete, journalistik och #metoo fått honom på fall. Och fallet blev hårt.

Nyheten om Epsteins död hade inte varit ute i många minuter förrän konspirationsteorierna började spridas. Inget konstigt med det. Konspirationsteorier sprids alltid så fort något händer. Men oftast håller de sig i internats utkanter. Du måste leta efter dem. Men just när det gällde Jeffrey Epstein släppte alla spärrar. Även vanligtvis ganska rimliga människor var överens om att det måste ha varit nåt fuffens med hans död. Joe Scarborough, programledare på liberala nyhetskanalen MSNBC antydde rysk inblandning. Dagstidningen New York Post har genomgående skrivit ordet suicide inom citationstecken sedan Jeffrey Epstein dödförklarades.

Vem som låg bakom skiftade med politisk färg.

Klart att Donald Trump gjorde det, ansåg en del. Vem vet vad Jeffrey Epstein hade på honom? Han skickade bara iväg ett specialförband som tog hand om saken. Det är ju lätt gjort för en president.

Man vet ju hur sånt här går till. Det har man ju sett i ”Bourne”-, och ”Mission Impossible”-filmerna.

Men vänta. Exakt lika många trodde att Hilary Clinton gjorde det. Hennes man, Bill, umgicks regelbundet med Jeffrey. För att inte sanningen om vad som egentligen hände på den där våldtäkts-ön skulle komma fram skickade hon sina yrkesmördare till det där fängelset. Även om Hilary inte blev president är det en baggis för en person mäktig nog att driva en barnslavliga från månens baksida, för att blanda in en helt annan konspirationsteori folk på allvar tror på.

LÄS MER: Tidslinje: Turerna kring Jeffrey Epstein

Det finns en vetenskaplig princip som kallas Ockhams rakkniv. Mycket enkelt uttryckt går den ut på att om flera olika förklaringar till ett fenomen föreligger bör man välja den enklaste av dem. Nåväl, vilken av följande förklaringar är enklast: Den att Jeffrey Epstein tog sitt eget liv eftersom hans liv var slaget i spillror? Eller att Jeffrey Epstein blev fejksjälvmördad av en ninjadödsskvadron på uppdrag av antingen Donald Trump eller Hilary Clinton?

För varje dag som går smular vår absurda samtid sönder begreppet rimlighet ytterligare lite till.

Folk tror antingen på inget de läser eller så tror de på exakt allt de läser. I slutändan blir resultatet detsamma. Misstänksamhet, rädsla och ilska.