Efter första succésäsongen – Alva Bratt tillbaka i ”Eagles” på SVT

Alva Bratt spelar influencern Felicia Kroon i SVT:s "Eagles". Efter succén har hennes egna Instagramkonto växt från några hundra följare till drygt 17 000. Ändå ser hon sig inte som en influencer utanför tv-rutan.

ANNONS
|

När första säsongen av tv-serien "Eagles" drog igång i mars förra året var SVT:s ambition att nå den svårflirtade målgruppen med 15-24-åringar. Det visade sig snabbt att SVT träffat helt rätt och verkligen slagit an en sträng med sitt ungdomsdrama om hockeylaget "Eagles" i Oskarshamn, och framförallt om fyra ungdomars liv i den småtrista småländska hamnstaden.

I centrum står den talangfulle hockeyspelaren Elias Kroon (Edvard Olson) och hans syster Felicia Kroon (Alva Bratt), populär influencer. De båda tonåringarna har flyttat hem till Oskarshamn efter att ha levt i Boston där pappa Mats (Per Lasson) varit framgångsrikt hockeyproffs i stadens NHL-lag Boston Bruins.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Eagles" – SVT

GP:s Johanna Hagström beskrev första säsongen som en blandning av "Andra avenyn" och amerikanska "One tree hill", snarare än en försvenskad version av den globala norska succén "Skam". Och det är en beskrivning som fortfarande står sig, även om Alva Bratt beskriver säsong två som både svartare och djupare.

– Vi växer med karaktärerna och blir mörkare med dem. Serien visar alltmer av vuxenlivets realiteter.

"Fullständig överraskning"

För Alva Bratt som hade en kort biroll i Netflixserien "Störst av allt" är Felicia Kroon hennes första riktiga huvudroll, och hon såg inte succén komma.

– Det blev en fullständig överraskning! Jag hade inga förväntningar alls. Det känns fortfarande rätt abstrakt att serien blivit så populär. Även om "Eagles" är en webbserie riktad till ungdomar så vet jag att det är många vuxna som kollar.

Vad är det som drar tror du?

– Många karaktärer speglas i serien och det finns en bred igenkänningsfaktor, och någon slags mångfald skulle jag säga. Jag tror det är där det ligger.

Hur mycket av den lätt destruktiva influencern Felicia Kroon finns i dig Alva Bratt?

– Vi är väldigt olika, det finns nästan inga likheter alls. Jag var inte den typen av tonåring som Felicia är så jag har snott och lånat lite av vänner här och där.

ANNONS

Explosion på Instagram

En följd av seriens framgångar är att Alva Bratts egen Instagram fullständigt har exploderat. Från att ha haft några hundra följare, mest kompisar, har hon idag över 17 000 personer som följer hennes konto.

LÄS MER: "Eagles" vill inte vara nya "Skam"

– Det smällde till samma natt som serien släpptes på webben. Plötsligt hade jag massor av följare. Helt galet.

Vad tänker du om det?

– Att vara influencer är ett yrke som inte är mitt yrke. Så tänker jag. Jag vill vara skådespelare, om jag sedan råkar ha många följare på sociala medier är inget jag lägger någon värdering i. Men jag förstår såklart att man kan influera och påverka folk som följer en och då gäller det att man lägger ut saker som man är bekväm med och kan stå för.

Har du ändrat ditt beteende på sociala medier sedan genombrottet?

– Ja, det skulle jag säga. Om man råkar ha en stor plattform följer också ett större ansvar så jag var nog lite mer "frisläppt" förut. Samtidigt har jag inte ändrat åsikter kring vad jag står för eller tycker är roligt att sprida. Ibland kan det säkert vara lite grova grejer, men då får mina 12-åriga följare helt enkelt acceptera det. Jag har aldrig strävat efter att bli en influencer, det är inget som har lockat mig.

ANNONS

Du vill inte bli känd som "influencern Alva Bratt"?

– (skratt) Nej, jag vill vara skådespelaren och kulturarbetaren Alva Bratt.

Eagles säsong 2

* Fredag 6 mars släpps de första tre avsnitten (av totalt tio) på SVT Play.

* Utspelar sig i hockeystaden Oskarshamn.

* Första säsongen hade runt 600 000 tittare/avsnitt.

* Medverkar gör Alva Bratt, Edvard Olsson, Adrian Öjvindsson, Yandeh Sallah, Sarah Gustafsson, Per Larsson, m.fl.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS