Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Efter ”Evig anställning” – Västlänken får ännu mer konst

Regnbågsskimrande ormar, kinesiska byggklossar och en livs levande person, evigt anställd som konstverk på Korsvägen. Den kommande Västlänkskonsten har redan väckt stor uppmärksamhet. Nu planerar staden för ännu fler verk och satsar 14 miljoner.

Det har gått fem år sedan Statens konstråd presenterade sitt stora projekt i Göteborg ”Kronotopia”. Vid byggprojekt finns en princip att en procent av budgeten ska avsättas till konst. För Västlänken, som budgeterats för 20 miljarder, valde man att satsa lite lägre – 32 miljoner. Alltså närmare en promille.

Statens konstråd beslutade att rikta in sig på de tre stationerna; Centralstationen, Haga och Korsvägen, samt infrastrukturklustret vid Olskroken. Varje plats parades ihop med en konstnär.

Samtliga har fått stort genomslag, men ingen mer än Goldin och Sennebys konceptuella ”Evig anställning” vid Korsvägen. Konstnärsduon investerar sin del av budgeten och låter avkastningen finansiera en anställd för att jobba på stationen med att göra... tja, lite vad den vill. Enda kravet är att personen ska stämpla in och ut och befinna sig runt stationen under arbetstid.

Poängen med "Evig anställning” är att illustrera hur avkastning är mer lönsamt än lönearbete.

LÄS MER: Världskänd konstnär gör Västlänken rosa

LÄS MER: Västlänkskonstnären Huang Yong Ping dog – nu ska ormskelettet räddas

Göteborg konst söker konstnärer

Nu ska även den kommunala förvaltningen Göteborg konst ge sig in konstmatchen. Statens konstråd har hämtat sin procent av budgeten från statliga Trafikverket. Men även det kommunala Trafikkontoret arbetar med Västlänken.

Totalt har Göteborg konst en budget på 14 miljoner. 7 miljoner vardera ska läggas på konst vid Haga respektive Korsvägen. När upphandling, skisstävlingar, marknadsföring och personalkostnader är borträknade väntas 5,5 miljoner finnas kvar för konstnärerna att arbeta med på vardera plats.

– Vi hoppas att vi får in många kvalitativa intresseanmälningar, säger Sarah Hansson, processledare för offentlig konst på Göteborg konst.

Med tanke på genomslaget som Statens konstråd fått med sina verk. Hur ska ni matcha det?

– Ingången för vår konstupphandling är inte att trumfa eller matcha, utan gå i dialog med verken och arkitekturen som redan är planerat till platsen.

– Sen tycker vi att det är bra och viktigt att verken dragit till sig sådan uppmärksamhet. Det har genererat många bra diskussioner om offentlig konst.

LÄS MER: Så ska Västlänkens station Haga se ut

Västlänken – ett minst sagt laddat projekt

Mellan 20 september och 20 oktober kan konstnärer lämna in förslag. Fram mot december ska sex konstnärskap väljas ut, tre för varje station. Dessa ska få möjlighet att skissa och arbeta med sina idéer och i juni 2022 ska två projekt väljas.

Ett ledord vad gäller gestaltningen i Västlänken är sömlöshet. För konsten finns även den övergripande konstnärliga visionen ”Kronotopia”, som är hämtat från grekiskans chrónos (tid) och tópos (plats).

Västlänken väcker ju känslor. Hur är det att planera konst till ett så laddat projekt?

– Nu när byggprocessen kommit halvvägs kanske vi är i ett lite annat länge. Kanske finns det andra känslor och nya personer som har åsikter. Inte desto mindre är det viktigt att fortsätta driva konstgestaltningsprojekt som bidrar till att skapa hållbara och intresseväckande livsmiljöer för alla, säger Sarah Hansson.

LÄS MER: Göteborg är bäst på nyskapande offentlig konst

LÄS MER: Planen för Västlänken: Karta över stationer, linjer och restid

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.