Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter boksuccén: Tyst från Erik Haag

Martina Haags skilsmässoskildring har tagits emot med öppna armar av både kritikerkår och läsare, och kopplingarna till verklighetens skilsmässodrama för två år sedan är svåra att missa. Samtidigt är det tyst från Erik Haag och Lotta Lundgren.

I Martina Haags bok "Det är något som inte stämmer" blir författaren Petra lämnad av sin man, och tillika tv-stjärnan, Anders som förälskar sig i sin programledarkollega Klara Boman. På sociala medier har hyllningar riktats åt Martina Haags håll där bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnke lade upp en bild av boken på sin Instagram. Jenny Strömstedt kände igen sig i boken och hyllade den i sin krönika i Expressen och Åsa Beckman såg kopplingar till den förbjudna, kvinnliga relationslitteraturen som både Maja Lundgren, Aase Berg och Carina Rydberg ägnat sig åt.

Kritikerna överens

Även kritikerkåren har stått enad. Sveriges radios Anneli Dufva skrev den 9 december "Där är det bara hudlöst och gripande, då är det bara en bok och en författare som lyckas med det som många författare kämpar för att göra: att beröra."

I DN skrev Malena Rydell den 7 december att boken "är en nyckelroman, men nyckeln går till en ångestbunker snarare än till ett kändisäktenskap. Det är i skildringen av sorgens panik som Martina Haag är så bra"

I Aftonbladet skrev Henrik Torehammar den 25 november: "tack Martina Haag för att du delade med dig av din personliga smärta och visar att det går att komma ut på andra sidan."

Och den 20 november skrev Expressens Jens Liljestrand: "Här, under allt fluff, finns bokens hårda kärna. Bitvis är detta den mest drabbande skilsmässoskildring jag läst, en total, obönhörlig ärlighet om upplevelsen av att bli bedragen, ratad och dumpad av den man älskar mest. På riktigt"

Erik Haag vill inte kommentera

För den som inte minns skilde sig Erik Haag och Martina Haag i augusti 2013 efter 18 års äktenskap. Erik Haag har tidigare inte velat kommentera skilsmässan men den 17 december valde han till slut att berätta för tidningen Café:

– Jag skilde mig häromåret från Martina. Det är verkligen just en livskris för det var så många människor inblandade, och barnen, och jag minns ju hur mina föräldrars skilsmässa påverkade mig. Egentligen är det ett lika stort livsval att inte skilja sig, men effekterna blir mer dramatiska om man väljer att göra det, sa Erik Haag till Café.

Boken ville han dock inte gå in på.

– När det kommer till media så hanterar jag skilsmässan genom att inte snacka om den så mycket. Jag tänker att det är jätteprivat och att det ska vara det. Det passar inte i tidningen, helt enkelt. Inte i den här heller, sa han till Café.

Bara några månader efter att Erik och Martina Haag skilde sig ansökte även Erik Haags programledarkollega Lotta Lundgren om skilsmässa, men det sambandet ville Erik Haag inte heller kommentera. Lotta Lundgren själv har inte uttalat sig om skilsmässan eller boken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.