Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Efter beslutet – nu kan Göteborgsoperan och Konserthuset öppna

Regionstyrelsen anpassar sig till Regeringens regler och öppnar VG-regionens scener för publik 50 personer.
– Det betyder oerhört mycket att få öppna dörrarna och möta en liten publik efter sju månader, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan.

Västra Götalandsregionen har under pandemin valt en strängare linje än såväl Regeringen som andra regioner. Så när exempelvis nationalscenerna i Stockholm kunnat ta emot en publik på 50 personer har Göteborgsoperan och Konserthuset med sina symfoniker tvingats hålla helt stängt.

LÄS MER: Operakören protesterade – hör deras sång

Men efter beslut i Regionstyrelsen är det nu klart att man anpassar sig efter de nationella restriktionerna. Men med vissa brasklappar och krav.

”Dagens beslut förutsätter att kulturverksamheterna vidtar åtgärder för att både publik och medarbetare ska kunna röra sig tryggt och säkert. Att öppna för publika föreställningar ska också vara ekonomiskt försvarbart och det ska finnas regler och rutiner för urvalet av publiken”, skriver man i sitt beslut.

– Det betyder oerhört mycket att få öppna dörrarna och möta en liten publik efter sju månader, naturligtvis med publikens säkerhet i absolut främsta fokus. Att hantera säkerheten för publik i våra stora lokaler är vi väl förberedda på, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan.

Ska vara ”ekonomiskt försvarbart”

– När det gäller formuleringen om att det ska vara ”ekonomiskt försvarbart” så är det komplext. Investeringar är redan gjorda och den fasta personalen har vi redan. Vi har bara kunnat spara marginellt på att ha stängt, säger Christina Björklund.

LÄS MER: Operans chockbesked krossade flickornas musikaldrömmar

LÄS MER: Nu öppnar Musikens hus

Först ut på operan, blir världspremiären av dansdubbeln ”Out of time” den 1 november, följd av musikalen ”Cabaret” och operorna ”Tosca” och ”Siegfried”. Platserna är alltså extremt begränsade, Operans sätt att hantera vilka som får komma är att erbjuda de som först bokade sina biljetter platser.

Första konserten efter återöppnandet av Konserthuset är bokat till den 12 november då dirigenten John Wilson och cellisten Leonard Elschenbroich framträder tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

– Det fysiska mötet mellan konsten och dess publik kommer alltid vara en oumbärlig förutsättning för att konsten och samhället fortsätter att utvecklas, säger Göteborgs Symfonikers vd och konstnärlige chef Sten Cranner.

Tanken med det nya beslutet är, enligt Regionstyrelsen, att de berörda organisationerna och scenerna ska få möjlighet att anpassa sin verksamhet och sina rutiner inför en framtida, gradvis lättnad i restriktionerna.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.