Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kajsa Bergström Feiff: Dumpa din Facebook-grupp

Är sociala medier en gudagåva för den som mår dåligt, eller bara en gigantisk kvinnofälla i form av en ekotunnel för dåliga råd och beskäftigt mästrande? Kajsa Bergström Feiff tycker att du ska sluta lyssna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Häromdagen gjorde en kvinna ett inlägg om sitt matmissbruk i en stor separatistisk grupp för kvinnor och ickebinära på Facebook. Hon skrev om sina ätstörningar, hur de fick henne att må fysiskt och psykiskt dåligt och undrade var hon kunde få hjälp med att ta itu med problemet.

Raskt kom svaren. Hon måste lära sig älska sin kropp! Hon måste banta! Inte banta! Vattenfasta! Ta tag i sitt sockerberoende! Hon är fin som hon är! Det är en sammansvärjning! Hon borde följa Stina Wollter på Instagram för att lära sig älska sig själv!

LÄS MER: Skrivstil är ett hantverk på utdöende

Att kvinnan varken bett om bantningstips eller feministiska analyser undgick de flesta svararna som skyndade till för att få missionera just sin övertygelse.

Att lyssna på en vuxen människa som bad om råd för att hitta relevant professionell hjälp för sitt hälsotillstånd och sitt missbruksbeteende, var uppenbarligen otänkbart. Kön blev omedelbart lång för att omyndigförklara henne med oombedd omsorg, av såväl woke feministiskt som beskäftigt viktfixerat slag.

Bild: Christine Olsson/TT
Bild: Christine Olsson/TT

En annan kvinna i en annan, liknande, Facebook-grupp bad om råd i en krånglig relationssits. Hennes nya partner hade problem med att komma överens med hennes barn från en tidigare relation. Svaren lät inte heller denna gång vänta på sig. Det är alltid den vuxnes fel! Hon borde väntat längre med att ha introducerat dem för varandra! Hon borde göra slut med sin partner och ge sina uppenbart traumatiserade barn terapi! Att hon tydligt förklarat att hon älskade sina barn och var lycklig i sin relation var sekundärt. Totala främlingar på internet visste givetvis bättre och klättrade på varandra i sin iver att inte läsa och förstå originalposten, men ändå bidra med sina egna, privata synpunkter.

LÄS MER: Herr talman, ge Kulla-Gulla uppdraget

Facebook är sedan några år tillbaka fullt med separatistiska systerskapsgrupper som utgör så kallat ”trygga rum” för kvinnor och ickebinära transpersoner som förståeligt nog vill kunna lufta och diskutera problem med varandra utan ständig närvaro av den högröstade klick män som annars har en tendens att ta över många samtal online. Men hur genuina är alla de gråtemojier och hjärtan som totala främlingar skickar till dig angående din uppslitande separation? Och vem hanterar dina känslor när trettio personer plötsligt påstår att du borde banta, eller lära dig älska dig själv, som svar på din bön om hjälp med ätstörningar?

Man ska akta sig för att påstå att saker var bättre förr. Men frågan är om crowdsourcad hälso- och relationshantering på sociala medier verkligen är ett av de samtidsfenomen som är bättre nu eller bara ännu en riktigt klistrig flugspiral i en lång räcka kvinnofällor?

LÄS MER: Vad hände med tråkigheten?

Ett stort feministiskt slagord som gått att läsa på sociala medier och husväggar de senaste åren har varit ”dumpa din kille”. Jag skulle nog snarare rekommendera att du dumpar din Facebook-grupp.