Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelarna Anne O'Riordan och Daniel Davids satte sig på ett plan till Sverige från London utan att alls känna varandra, båda med samma pjäs i Göteborg som uppdrag. Bild: Anna Svanberg
Skådespelarna Anne O'Riordan och Daniel Davids satte sig på ett plan till Sverige från London utan att alls känna varandra, båda med samma pjäs i Göteborg som uppdrag. Bild: Anna Svanberg

Dubbel resa för skådespelarna i "I and you"

PREMIÄR. Anne O'Riordan och Daniel Davids. Två skådespelare som aldrig förut mötts fick plötsligt var sin roll i Sverige för att göra Lauren Gundersons ”I and you” på Gothenburg english speaking theatre. Hon från Irland, han "born and bred" i Hackney. Här berättar de för GP:s Hanna Tornbrant om sin dubbla resa; att hitta sina roller och lära känna varandra.

”Vi har inte varit i Sverige förut. Båda två bor i London och fick höra talas om en audition för pjäsen i Göteborg. Jag (Anne) blev intresserad eftersom jag älskar att resa och se världen och för att de skandinaviska länderna alltid har varit på min lista över platser jag vill åka till. Jag tycker att det är ett fint sätt att se världen, att jobba, det är inte som att vara här två veckor på semester. Vi arbetar här och vi bor här, som göteborgare, vi försöker hitta bästa kaffestället, träffa folk, det är riktigt trevligt.

Jag (Daniel) var färdig med en föreställning i West End och hade sett "I and you" online och tyckte att manuset var riktigt starkt. Så jag gick till audition och det var den längsta jag varit med om. Till slut var det bara jag och hon kvar och jag kände att vi hade en bra kemi, vårt skådespeleri passade ihop – jag tyckte att hon var fantastisk. Så jag tänkte, ok, vi åker till Sverige.

Min rollfigur Caroline är 17 år, vi är i hennes rum, hon har njursvikt och kan inte gå till skolan. Men Caroline är inte sin sjukdom. Hon gillar konst, fotografi, katter och feminism. Hon är en cool tjej, ganska cynisk, snabb och rolig. Hon har ett stort hjärta.

Anthony är 17 år, han bara stormar in i den här tjejens rum, och påstår att de har ett skolprojekt att göra klart tillsammans. Han är besatt av Walt Whitman, han är populär, spelar basket och han måste helt enkelt bara få klart projektet. Han spelar saxofon, älskar jazz, han är säker person och det känns som att han är väldigt begåvad. Han pluggar latin till exempel. Men så har han också mörka hemligheter som gör honom intressant. Pjäsen handlar om unga relationer, om människor som lär känna varandra, om hur svårt det kan vara att få kontakt med andra på djupet, skapa relationer. Det handlar också om kärlek.

"Vi letar efter våra egna versioner av våra rollfigurer, försöker hitta allt det som finns i manuset, det är riktigt starkt", säger Anne O'Riordan och Daniel Davids som gör de två rollerna i "I and you", med skandinavisk premiär på fredagen.. Bild: Anna Svanberg
"Vi letar efter våra egna versioner av våra rollfigurer, försöker hitta allt det som finns i manuset, det är riktigt starkt", säger Anne O'Riordan och Daniel Davids som gör de två rollerna i "I and you", med skandinavisk premiär på fredagen.. Bild: Anna Svanberg

Det är också otroligt att få dyka ner i ett så ordentligt material, ett så välskrivet manus. Men jag ska inte ljuga, jag hade inte hört talas om Lauren Gunderson före detta. Hennes sätt att skriva är väldigt specifikt. Det är helt klart annorlunda, och första gången jag jobbar med ett manus som är så tydligt. Jag tror att utmaningen för oss skådespelare är att hitta friheten innanför den ramen.

Lauren Gunderson talar tydligt om i manus vad man ska betona, när man ska skrika och så. Hon vet vad hon vill. Ibland håller vi inte riktigt med henne, vi försöker hitta vår väg.

Vi har lärt känna varandra här. Men jag var riktigt nervös när vi skulle åka hit. Tänkte herregud ska jag sitta bredvid den där killen i två timmar på flyget, jag undrade vad jag skulle säga till honom. Men jag hade en plan, att jag skulle låtsas sova, hahaha. Men vi pratade oavbrutet hela flygresan.

Jag tänkte precis tvärtom! Jag såg verkligen fram emot flygresan! Vi är verkligen olika vi två. Och samtidigt har vi blivit så nära.

Ja, vi är som två separata poler och själsfränder i ett. Det är verkligen en speciell sak."

Anne O'Riordan, 26 år

Platsen: "Vid havet. Jag bor vid havet hemma i Irland och det är så vackert och avkopplande."

Siffran: 24. "Jag gillar jämna siffror. Och så fyller jag år den 24:e."

Personen: "Min bästa vän Bevin. Vi ser likadant på livet."

Daniel Davids, 22 år

Platsen: "Hackney i östra London. Det var där jag växte upp och oavsett vart jag reser eller var jag hamnar i livet kommer det alltid att vara hemma för mig."

Siffran: "1. Det representerar starten och nya idéer för mig, som den 1 januari, början på ett nytt år."

Personen: "Mamma. Det är tack vare henne jag finns i den här världen och hon har låtit mig göra det jag älskar, att jobba med skådespeleri."

Vad: Skandinavisk premiär för Lauren Gundersons "I and you" regisserad av Gary Whitaker, på GEST, Gothenburg english speaking theatre, Chapmans torg. En rapp skildring av vänskap och om att våga leva livet fullt ut. Pjäsen vann “American theatre critics association’s new play award” och hade nyligen sin premiär på Londons West end.

Vem: Skådespelarna Anne O'Riordan och Daniel Davids, båda bosatt i London.

När: Premiär 15 mars (utsålt).

Fler premiärer i helgen: "Life’s a show", dansverk av Marina Mascarell och Hofesh Shechter, Göteborgsoperan (15/3), "Klipp han", Folkteatern (15/3),

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.